Brokersko-dilerska društva

Pravilnik o adekvatnosti kapitala i likvidnosti brokersko-dilerskog društva

16.03.2023. 09:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
likvidnost

Ovim pravilnikom uređuju se oblik i iznos kapitala koji su brokersko-dilerska društva dužna da održavaju u kontinuitetu svog poslovanja te najmanjem obimu likvidnosti koji mora obezbijediti brokersko-dilersko društvo, kao i način izvještavanja Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske (u daljnjemu tekstu: Komisija) o navedenom.

Službeni glasnik broj 25, 16.03.2023. godine

 

Na osnovu članka 105. stavak (4), članka 254. stavak (3)  i članka 260. stavak (1) točka a) Zakona o tržištu hartija od  vrijednosti (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 92/06,  34/09, 30/12, 59/13,  108/13, 4/17, 63/21, 11/22 i 63/22), Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske, na sjednici  održanoj 3.3.2023. godine, donijela je

 

P R AV I L N I K

O ADEKVATNOSTI KAPITALA I LIKVIDNOSTI

BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

 

Članak 1.

Ovim pravilnikom uređuju se oblik i iznos kapitala koji  su brokersko-dilerska društva dužna da održavaju u kontinuitetu svog poslovanja te najmanjem obimu likvidnosti koji  mora obezbijediti brokersko-dilersko društvo, kao i način  izvještavanja Komisije za hartije od vrijednosti Republike  Srpske (u daljnjemu tekstu: Komisija) o navedenom.

 

Članak 2.

(1) Brokersko-dilersko društvo je obvezno da posluje na  način kojim se obezbjeđuje raspoloživost kapitala s obzirom  na obim i vrstu poslova koje obavlja i rizik kojem je izloženo  u obavljanju tih poslova.

(2) Brokersko-dilersko društvo je obvezno da, s ciljem  obezbjeđenja obveza prema svojim  povjeriocima, vrši usklađivanje likvidnih sredstava i obveza, te izloženost riziku na  način utvrđen ovim pravilnikom.

(3) Obveza usklađivanja iz st. (1) i (2) ovoga članka  odnosi se na brokersko-dilerska društva kojima je Komisija  izdala dozvolu za obavljanje poslova iz članka 62. Zakona  o tržištu hartija od vrijednosti (u daljnjemu tekstu: Zakon).

 

Kompletan tekst Pravilnika se nalazi u attachment-u

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
3-6.pdf

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.