PRAVILNIK O UVJETIMA I POSTUPKU IZDAVANJA

Sticanje, otuđivanje, prijenos i zalaganje akcija centralnog registra hartija

02.08.2023. 08:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
HARTIJE

Ovim pravilnikom propisuju se sadržaj zahtjeva, dokumenti koji se prilažu uz zahtjev, uvjeti i postupak izdavanja odobrenja za sticanje, otuđivanje, prijenos i zalaganje akcija Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka (u daljem tekstu: Registar).

Službeni Glasnik RS broj 69, 02.08.2023. godine

 

Na osnovu člana 260. stav (1) tačka a) i člana 254. stav  (3) Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (“Službeni glasnik  Republike Srpske”, br. 92/06, 34/09, 30/12, 59/13, 108/13,  4/17, 63/21, 11/22 i 63/22), Komisija za hartije od vrijednosti  Republike Srpske, na sjednici održanoj 26.7.2023. godine,  donijela je

 

P R AV I L N I K

O UVJETIMA I POSTUPKU IZDAVANJA ODOBRENJA ZA  STICANJE, OTUĐIVANJE, PRIJENOS I ZALAGANJE AKCIJA  CENTRALNOG REGISTRA HARTIJA OD VRIJEDNOSTI

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se sadržaj zahtjeva, dokumenti koji se prilažu uz zahtjev, uvjeti i postupak izdavanja  odobrenja za sticanje, otuđivanje, prijenos i zalaganje akcija  Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka (u  daljem tekstu: Registar).

 

Član 2.

(1) Akcionar Registra može biti Republika Srpska, berza,  drugo uređeno javno tržište, berzanski posrednik, društvo za  upravljanje investicionim fondom i drugo pravno lice koje  dobije odobrenje Komisije.

(2) Pojedini akcionar Registra iz stava (1) ovog člana posredno ili neposredno može steći najviše 10% od ukupnog  broja emitiranih akcija Registra.

(3) Izuzetno od stava (2) ovog člana, Republika Srpska  može steći akcije Registra bez ograničenja, a berza i drugo  uređeno javno tržište mogu steći do 25% od ukupnog broja  emitiranih akcija Registra.

 

Član 3.

(1) Uz zahtjev za izdavanje odobrenja za sticanje i prijenos akcija Registra drugo pravno lice iz člana 2. stav (1)  ovog pravilnika prilaže:

a) nacrt ugovora o sticanju, odnosno prijenosu akcija Registra,

b) izvod iz sudskog ili drugog nadležnog registra za  podnosioca zahtjeva i njegove osnivače, a sve do izvoda iz  sudskog ili drugog nadležnog registra u kojem je moguće  identifi cirati stvarnog vlasnika - fi zičko lice u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i fi nansiranja terorističkih  aktivnosti,

v) godišnje fi nansijske izvještaje i konsolidirane (ukoliko  postoji obaveza sastavljanja) za posljednju poslovnu godinu,  sa mišljenjem neovisnog revizora ukoliko podliježu reviziji,

g) spisak povezanih lica u smislu Zakona o tržištu  hartija od vrijednosti sa naznakom osnova povezanosti,

d) dokaz da nad pravnim licem nije pokrenut ili otvoren  stečajni postupak,

đ) dokaz nadležnog organa uprave o izmirenju poreznih  obaveza,

e) dokaz o obezbijeđenim sredstvima za sticanje akcija  Registra,

ž) dokaz o uplati naknade prema tarifi Komisije i

z) drugu dokumentaciju po zahtjevu Komisije.

(2) Berza, drugo uređeno javno tržište, berzanski posrednik i društvo za upravljanje investicionim fondom uz zahtjev  za izdavanje odobrenja za sticanje, odnosno prijenos akcija

Registra prilažu dokumentaciju propisanu stavom (1) t. a),  e), ž) i z) ovog člana.

(3) Republika Srpska uz zahtjev za izdavanje odobrenja  za sticanje, odnosno prijenos akcija Registra prilaže dokumentaciju propisanu stavom (1) tačka a) ovog člana.

 

Član 4.

(1) Odobrenje za sticanje, odnosno prijenos akcija Registra Komisija izdaje ako utvrdi da su ispunjeni svi uvjeti  propisani Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti (u daljem  tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.

(2) Registar je dužan da Komisiji dostavi dokaz o upisu  promjena u sudski registar u roku od 15 dana od izvršenog  upisa.

 

Član 5.

(1) Uz zahtjev za izdavanje odobrenja za zalaganje akcija  Registra lica iz člana 2. stav (1) ovog pravilnika dužna su da  dostave podatke o založnom povjeriocu, visini i dospjelosti  potraživanja koje se obezbjeđuje založnim pravom i ugovor  o zalogu hartija od vrijednosti.

(2) Upis založnog prava na akcijama Registra vrši se po  dobivanju odobrenja iz prethodnog stava, a u skladu sa Zakonom i propisima Registra.

 

Član 6.

(1) Dokazi kojim se potvrđuju činjenice upisane u odgovarajuće javne registre i evidencije ne mogu biti stariji od  tri mjeseca.

(2) Izjave i foto-kopije dokumenata moraju biti ovjerene  kod nadležnog organa, a strane isprave sa apostilom.

(3) Dokumenti na stranom jeziku moraju da budu prevedeni od strane ovlašćenog sudskog tumača.

(4) Dostavljena dokumentacija se ne vraća.

 

Član 7.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

 

Broj: 01-11-CLXXI-420/23

Banja Luka 26. jula 2023. godine

 

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS,

Ognjen Mihajlović, s.r

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.