Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Amela Malićbegović, direktorica Regionalne razvojne agencije za region Centralna BiH

05.11.2008. 12:47 / Izvor: eKapija.ba

Porijeklo?

- Rođena sam u Zenici, gradu, koji me svojom jednostavnošću i ljepotom uvijek primora da mu se vratim, bez obzira na to gdje sam i koliko dugo bila.

Djetinjstvo i školovanje ( „crtice“ o djetinjstvu, osnovnom i srednjem obrazovanju... kako ste se odlučili za svoje vrhunsko obrazovanje, ko Vam je i šta Vam je pomoglo da donesete tu odluku..... bavljenje sportom ili umjetnošću u mladosti, neke mladalačke iluzije koje su se/nisu ostvarile) ?

- Moja Zenica je predivno mjesto za odrastanje, jer ima sve karakteristike velikog grada, ali je ipak dovoljno malena, da održi bliskost među ljudima, koja je tako bitna za nas Bosance i Hercegovce. Tako sam i ja imala vrlo sretno djetinjstvo, zahvaljujući prije svega mojim roditeljima Safiji i Kemalu, te sestri Almi i bratu Kemalu, a zatim i okruženju u kojem sam se razvijala. Osnovnu i srednju školu sam završila u svom rodnom gradu, a univerzitetsko obrazovanje stekla u Sloveniji, u sferi menedžmenta i informatike.

Po prirodi sam vrlo radoznala i druželjubiva, pa sam svo svoje slobodno vrijeme posvetila različitim aktivnostima, što je bilo vrlo izraženo u periodu prije studija. Posebno bih izdvojila moj angažman na Omladinskoj sceni Narodnog pozorišta u Zenici, gdje sam učestvovala u tri dječije, amaterske predstave, te dvije profesionalne. Ove dječije predstave sam više voljela, jer su bile urađene u formi mjuzikla, gdje je bilo mnogo plesa, igre i zabave, dok sam one profesionalne smatrala nekako previše ozbiljnim, ali i vrlo bitnim, jer su mi omogućile moj prvi , pravi honorar. Riječ pravi, ovdje nikako ne znači veliki, nego je to prvi honorar, koji nije bio mjeren u čokoladama i bonbonama, nego u stvarnom novcu, te prvi honorar, koji mi nisu dali mama i tata, nego sam ga primila na računu u banci. Meni je to tada bilo veliko.

Paralelno sa mojim angažmanom u pozorištu, aktivno sam se bavila sportskim plesom. U svojoj 17. i 18. godini intenzivno sam trenirala akrobatski rock ’n’ roll u Sarajevu, a kasnije latino-američke i standardne plesove u Ljubljani. Imala sam oko 100 revijalnih i takmičarskih, plesnih nastupa širom bivše Jugoslavije. Moja ogromna ljubav prema plesu bila je toliko velika, da sam bila ubijeđena da će to biti moje profesionalno opredjeljenje. Međutim, obaveze na fakultetu i kasniji poslovni angažmani su uticali na drastičnu promjenu mojih životnih planova.

Ipak, i pozorišni i plesni nastupi pomogli su mi u izgradnji mojih komunikacijskih sposobnosti, a posebno onih vezanih za javne nastupe.

Karijera (kretanje kroz firme, pozicije u firmama, stalno učenje, usavršavanja, u čemu ste sada najbolji i šta bi drugi rado željeli da od Vas dobiju...da drugima prenesete)?

- U Sloveniji sam provela deset značajnih godina u svom životu i to u periodu od 1986. do 1996. Svo vrijeme studija sam radila, jer sam imala snažnu želju da što prije postanem finansijski neovisna od roditelja, što mi je vrlo brzo i uspjelo. Zahvaljujući dobro razvijenom sistemu studentskih servisa u Sloveniji, moja želja se ispunila već od druge godine fakulteta. Ipak, pravi profesionalni angažman dobila sam nakon završetka studija i to u jednoj privatnoj slovenačkoj kompaniji gdje sam radila kao rukovodilac finansijsko- administrativnog odjela tri godine. Moj povratak u Bosnu počeo je radno i to u Privrednoj komori regije Zenica, na mjestu rukovodioca informatičkog odjela. Nakon gotovo dvije godine rada u Komori, ponuđena mi je pozicija tim lidera projekta za razvoj poduzetništva, implementiranog od strane UNIDO-a (Organizacija Ujedninjenih nacija za industrijski razvoj). Poduzetništvo me zanimalo još iz studentskih dana tako da sam se time bavila sve do početka 2002, kada prelazim u američku organizaciju CHF International na poziciju službenika za razvoj lokalne uprave, a vrlo brzo na poziciju koordinatora za zastupanje i lobiranje. U maju 2004. godine imenovana sam za direktora REZ – Regionalne razvojne agencije, a u maju ove godine ponovo izabrana za naredni četverogodišnji mandat.

Raditi na regionalnom razvoju je izuzetno zanimljivo, ali i vrlo zahtjevno. REZ Agencija ima pet strateških pravaca djelovanja i to: razvoj poduzteništva, ljudskih resursa, poljoporivrede, turizma i infrastrukture, kako bi ekonomska regija Centralna BiH bila što spremnija za apsorpciju evropskih fondova i ulazak u Evropsku uniju. U svom radu intenzivno sarađujemo sa vladinim i nevladinim sektorom, privrednicima, ambasadama i mnogim internacionalnim organizacijama. Mnogo putujemo, uglavnom su to zemlje Evrope, ali i šire, gdje pokušavamo usvojiti nova znanja, pronaći najbolje prakse, koje bi se mogle efikasno prenijeti u našu regiju i doprinjeti bržem ekonomskom razvoju. Pored velike podrške, koju imamo od strane predstavnika naših vlasti i stranih organizacija, najvažniji dio uspjeha REZ Agencije jesu njeni uposlenici. Imamo izuzetno stručan, profesionalan tim, predan razvoju, koji je u stalnom traganju za novim uspjesima. Otuda i naš slogan: ...ka REZultatima...

Na čemu, po Vama, kapitalnom u ovom trenutku radite ?

- Trenutno u REZ Agenciji radimo intenzivno na projektima koji pomažu razvoj poduzetništva u smislu jačanja konkurentnosti naših firmi i njihovih kapaciteta za izvoz, ohrabruju investicije, kako domaće, tako i strane, te na projektima koji utiču na razvoj poslovne infrastrukture.

Strani jezici?

- Tečno govorim engleski i slovenački jezik, poznajem osnove ruskog jezika, te nešto japanskog.

Vaše manje poznate vještine i specijalnosti?

- Odmah po povratku iz Slovenije, dakle 1996. godine osnovala sam privatno preduzeće u čijem sklopu već 12 godina uspješno funkcionira prodavnica muzičkih instrumenata Vivaldi u Zenici. Iako lično nisam muzičar, smatram da je Vivaldi nastao kao rezultat mog velikog interesovanja za poduzetništvo, želje da budem neovisna, te moje velike ljubavi prema muzici. Te godine, 1996. Bosna i Hercegovina i moja Zenica, tek izašle iz rata, djelovale su vrlo tužno i sumorno. U cijeloj zemlji nije postojala ni jedna prodavnica ove vrste. Zenica ima vrlo dugu tradiciju u stvaranju odličnih, mladih muzičara. Osnovna muzička škola postoji već preko 60 godina, dok Srednja muzička više od 30. Tako sam tada hrabro odlučila da otvorim prvu prodavnicu muzičkih instrumenata poslije rata, te na taj način mladim, a i starijim, muzičarima olakšam pristup muzičkim instrumentima, opremi i djelovima, kako bi oni mogli napredovati u svom razvoju i uljepšati nam naredne dane.

Hobi?

- Vrlo često svoj angažman u prodavnici muzičkih instrumenata smatram svojim hobijem, jer mi brojne aktivnosti u REZ Agenciji ne dozvoljavaju da se tim poslom bavim ozbiljnije.

Inače, jako volim ljude i druženje, tako da opuštanjem nisam nikada zamišljala nekakvo osamljivanje u potpunom miru. Naprotiv, okružena ljudskim žamorom i smijehom, uvijek se osjećam sretnom.

Životna i poslovna filozofija?

- Moj osnovni životni moto je misliti i djelovati pozitivno

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti