Ceco Gaković: Sarajlija čije znanje koriste U2, Madona, National Geographic

Ličnosti / KULTURA I SPORT

Ceco Gaković: Sarajlija čije znanje koriste U2, Madona, National Geographic

Gaković je u penziji od svoje 35. godine i od tada svo svoje vrijeme posvećuje pomaganju i promociji  projekta Smart Cities internet i mobilnih startupa širom svijeta.

01.12.2017. 15:00 / Izvor: Akta.ba

Ceco Gaković je četrdesetogodišnji IT stručnjak porijeklom iz Sarajeva koji iza sebe ima više od 20 godina uspješnog poslovanja u Silicijskoj dolini, a trenutno sa svojom porodicom živi u San Francisku.

Njegova publika imala je priliku vidjeti ga i čuti njegovu inspirativnu priču, na drugom međunarodom naučno-stručnom kongres IEEE Student and Young Professional Congress BIH "Innovation, Leadership, Entrepreneurship" koji se održao u Sarajevu.

U svojoj bogatoj karijeri, Gaković je bio dio mnogih uspješnih internet i mobilnih startupa u San Franciscu. Kaže da je radio u deset zemalja i to na četiri kontinenta. U svijetu je poznat po tome što je zajedno sa svojim timovima radio na izradi web i mogilnih platformi za neke od najuspješnijih globalnih brendova kao što su U2.com, Madonna.com, NFL, NHL, NBA, Weather.com, National Geographic, Martha Stewart Omnimedia, Harley Davidson, HBO, Budget Travel, History Channel, Travel Channel, NBC Universal, Guinness World Records ali i mnogi drugi.

Prije masovne pojave društvenih mreža, Gaković je kreirao portale za klijente kao što su Yahoo, HP, ATT, Microsoft, Intel i Cisco.

Gaković je u penziji od svoje 35. godine i od tada svo svoje vrijeme posvećuje pomaganju i promociji projekta Smart Cities internet i mobilnih startupa širom svijeta kroz svoju fondaciju CityOS.

U BiH je nedavno sa svojom fondacijom CityOS otvorio Blum Lab, koji se nalazi u prostorijama energoinvestove zgrade u Sarajevu, a riječ je o inkubatoru i akcelerator novih tehnoloških znanja, tehnologije i profesionalnih vještina koji predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Fondacija se bavi razvojem pametnih gradova u regionu.

Širom svijeta kroz svoju fondaciju motiviše i obučava mlade ljude kako da uspiju u životu, kaže da tako mjeri kvalitet odnosno uspjehe svoga rada.

"Uspjehe CityOS  fondacije mjerimo kroz broj mladih ljudi koje obučimo ili osposobimo, kojima promijenimo život. Do sada smo u  region obučili preko 2.000 mladih ljudi. Oko 900 njih se takmičilo na raznim inovacijskim takmičenjima nakon čega je kreirano oko 60 aplikacija nakon čega su pokrenute 22 nove komapnije na tržištu, što je svojevrsni uspjeh i pokazatelj našeg rada", istakao je to u svom predavanju Gaković.

Ovaj svestrani čovjek strastveni je zaljubljenik u prirodu i sve ono što ona sa sobom nosi. Kaže da je na svojim putovanjima upoznao najskrivenija i najegzotičnija mjesta svijeta.

Strastveni je fotograf pa sa svojih putovanja donosi mnošto zanimljivih fotografija. Obišao je plave oaze na Kostarici, ali i zaštićene koraljne grebenove u Australiji. Susreo se raznim vrstama životinja, kao što je bijela lisica, krokodili a plivao je i sa ajkulama.

Licencirani je pilot za helikoptere, ali uživa i u penjanjanju po stijenama, skijanju, paraglajdingu, ronjenju i drugim exstremnim sportovima. Kao pilot išao je i na najzabačenija mjesta gdje je tražio ostatke srušenih aviona. 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti