Gradimir Gojer, reditelj i književnik

11.05.2012. 08:23 / Izvor: eKapija.ba
Gradimir Gojer, reditelj i književnik

Gradimir Gojer, istaknuti bh. reditelj i pisac rođen je 04.03.1951.godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Nakon završene srednje škole polazio Dramski studio pri Narodnom pozorištu Mostar. To su bile godine u kojima ovaj Dramski studio vodi književnik Skeder Kulenović, a kao profesori se pojavljuju ugledni makedonski redatelj Dimitrij Kjostarov, glumci Ante Vican, Vera Pregarc, Dragan Šaković, Kaća Dorić, kao i književnik Abdurahman Nametak.

Već tad Gradimir Gojer statira u manjim glumačkim partijama u predstavama Majstori Rače Stojanova u režiji Dimitrija Kjostarova, Trojanke Euripid-Sartra, u režiji dr.Vlatka Perkovića i Fizičari Friedricha Durrenmatta, u režiji Petra Tesliča.

Upravo u trenutku kada mu je bio ponuđen glumački angažman u Narodnom pozorištu Mostar, od tadašnjeg direktora prof. Mirze Muštovića, Gradimir Gojer odlazi na studije u Sarajevo. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu upisuje studij komparativni-opšte književnosti sa teatrologijom. Naredne godine, uporedo, upisuje i studij teatarske i radio režije, u klasi prof.dr Josipa Lešića. Za vrijeme studija igrao u predstavama Studentskog teatra, pri Filozofskom fakultetu u Sarajevu. To je i vrijeme u kojem biva angažiran kao urednik kulturne rubrike u omladinskom listu Spektar, a neposredno nakon toga uređuje dvije rubrike i u listu sarajevskih studenata Naši dani.

Na trećoj godini studija komparativne književnosti i teatrologije, na poziv tadašnjeg direktora Drame Miroslava Janjčića volontira na funkciji dramaturga u Narodnom pozorištu Sarajevo. U isto vrijeme ostvaruje i prve asistencije režije u Kamernom teatru `55 (Kovačić-Avram Jama, Skapino i Kate Kapuralica Vlaha Stulija Stulića), kao i u Narodnom pozorištu u Sarajevu (Čežnja pod brijestovima Eugena O`Neilla, Golgota Miroslava Krleže, Igra ljubavi i slučaja Marivauxa...), te na Radio-televiziji Sarajevo, gdje asistira redateljima Mehmedoviću, Milaševiću i Jevđeviću.

Također, obavlja asistenciju Ivanu Foglu na nekoliko radio-dramskih projekata.

U to vrijeme, pred diplomiranje na studiju opšte književnosti sa teatrologijom radi i kao demonstrator na predmetu Svjetska književnost (drugi dio). Doba je to intenzivnog objavljivanja teatarskih kritika, u omladinskim listovima i časopisima, ali i šire kulturologijskih tekstova.

Na trećoj godini studija teatarske i radio režije, u okviru Male scene Narodnog pozorišta Sarajevo postavlja svoju prvu profesionalnu teatarsku režiju. Bilo je to uprizorenje predstave Escurial Mišela Gelderoda, da bi godinu dana nakon toga diplomirao teatarsku i radio režiju postavkom jednočinke Galop Matka Sršena, također, na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

To je bilo i vrijeme prvog profesionalnog angažmana, koji ostvaruje kao dramaturg Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon toga, za kratko vrijeme obnaša funkciju vršioca dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, da bi, nakon povratka sa odsluženja vojnog roka prešao u Pozorište mladih Sarajevo, gdje u četvorogodišnjem mandatu vrši funkciju direktora i umjetničkog rukovodioca ove umjetničke kuće.

Za vrijeme obnašanja ove funkcije vrši korjenite promjene u repertoarnom i interpretativnom pogledu, kako na dramskoj, jednako i na lutkarskoj sceni ovoga teatra.

Također, bio je i direktor Narodnog pozorišta, te ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, dogradonačelnik Sarajeva, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik Društva pisaca BiH.

Obnašao je i dužnost člana Upravnog odbora Likovne akademije u Sarajevu, te predsjednika Upravnog odbora JU Narodno pozorište Tuzla. Također, obnašao je i dužnost predsjednika Društva bosanskohercegovačko-njemačkog prijateljstva, kao i predsjednika Upravnog odbora RTV BiH. Uz to godinama sjedi i u upravi fudbalskog kluba Željezničar.

Bio je dopredsjednik SDP BiH, član Glavnog odbora SDP BiH, predsjednik Gradskog odbora iste stranke, kao i predsjednik Savjeta za kulturu i umjetnost Glavnog odbora SDP BiH, te gradski i opštinski vijećnik ispred Stranke za BiH.

(nps.ba, Radio Sarajevo)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti