Feđa Šolak po danu profesor matematike, a navečer DJ: Radim sve što me čini sretnim

14.11.2022. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Feđa Šolak

Često, na prvu nespojive stvari, na kraju ispadnu dobar recept za uspješnost.

Često, na prvu nespojive stvari, na kraju ispadnu dobar recept za uspješnost.

Tako je i u slučaju sarajevskog profesora matematike Feđe Šolaka koji je našao način kako spojiti brojeve, ritam, programiranje i sport.

Feđa Šolak je po struci magistar primjenjene matematike, profesorsko zanimanje mu kako kaže u razgovoru za Akta.ba nije nikad bilo primarni cilj, jer da jeste završio bi nastavnički smjer, ali igrom slučaja nakon fakulteta dobio je posao u prosvjeti koji mu se odmah dopao.

"Bježao sam od te ideje da budem profesor-nastavnik, jednostavno se nisam vidio u tom krugu. Mislio sam da će mi oduzimati puno vremena a da mu se neću moći posvetiti onako kako mislim da bi bilo najbolje. Međutim za nekoga u ranim i srednjim 20-tim slobodno vrijeme koje prosvjeta nudi postalo mi je primamljivo, a i pored toga volim da prenosim znanje. Danas radim u sarajevskoj II Gimnaziji", govori nam Feđa.

USMJERAVANJE UČENIKA

Osim matematičkih vještina, kaže da je jako sretan što njegov profesorski angažman ima i za cilj djeci pomoći u smanjivanju straha i ohrabriti ih da se počnu baviti onim čime žele.

"Pokušavam im objasniti da to trebaju raditi prvenstveno iz ljubavi, a ne iz koristi, jer kad nešto radite iz ljubavi, onda ste predani tome i uspješno razvijate različite vještine. Te vještine će se kad tad isplatiti. Bitno je nikada ne odustati i ići ka svome cilju bez obzira na prepreke koje vas dočekaju“, poručio je Feđa.

Njegovi učenici su jako sretni što imaju profesora koji je i strastveni ljubitelj DJ-inga, pa oni malo stariji Feđu znaju kao ”Merakoon”.

Feđa kaže da baš u ove dvije ljubavi nalazi veliku povezanost, kaže da se zvuk može matematički opisati preko frekvencija.

"Na neki način su to opipljive materije i dokazive a muzičke skale nisu ništa drugo nego logaritamske skale gdje termin "za oktavu više" podrazumijeva umnožavanje frekvencije tona. Neki muzičari su koristili čak i Fibonaccijeve brojeve prilikom komponovanja", govori.

Kaže da se još kao student u slobodno vrijeme amaterski bavio produkcijom i beatmakingom, da bi 2012 godine odlučio da se počne baviti DJ-ingom. 2016 godine pravi Brown Sugar RNB klupski serijal gdje mu se 2018 godine pridružuje DJ Soul kao partner.

Na njegovom repertoaru nalazi se kako kaže prvenstveno Hip Hop.

"U osnovi sam pravi Hip Hop i RNB DJ, mada se u mojim setovima mogu naći i Dancehall, Trap, Reggaeton, Afrobeats...u suštini sve osim folka. Ujedno ovaj tip muzike i sam slušam u slobodno vrijeme", keže Feđa.

BRAZILSKA JIU JITSA + DATA SCIENTIST

Ovaj po danu profesor u srednjoj školi, a navečer DJ strastveni je zaljubljenik u fitness i Brazilski Jiu Jitsu, te Data Scientist, kako kaže za sebe, u nastajanju.

"Trenutno sam plavi pojas BJJ, što je pojas odmah nakon bijelog, poslije plavog su ljubičasti, smeđi i crni. U prosjeku svake 2-3 godine mijenjate boju pojasa, tako da nekih 10-12 godina u prosjeku treba proći da biste došli do crnog. Po tome i po svojoj kompleksnosti BJJ je znatno zahtjevniji za postajanje majstorstva u odnosu na neke druge borilačke sportove. Još nešto što mi sve više okuplja pažnju jeste progamiranje. Ne bih se nazvao Python programerom, iako koristim i skillove programiranja koji su bitni za Data Science, više bih rekao da sam Data Scientist u nastanku, ali to je nešto čemu se u budućnosti želim više posvetiti", govori Feđa.

Na pitanje da li u svakodnevnom radu spaja svoje profesije i koliko jedna drugu nadopunjavaju, Feđa kaže da mu taj spoj dosta pomaže, jer tako stvara neki balans, još kad se doda sport ili fizička aktivnost to ga sve čini jako sretnim.

Feđa, kada je današnje obrazovanje u pitanju, kaže da se kod nas ne razlikuje puno u odnosu na ono koje je on imao. Mišljenja je da je potrebna ozbiljnija reforma koja će kod djece razvijati critical i creative thinking skills.

"Učenicima uvijek savjetujem da se aktiviraju na raznim poljima i rade na sebi. Svi možemo naći nešto što nas ispunjava i biti zadovoljni sobom, a pritom ne tražiti validaciju drugih. Gledajući sebe i ono čime se bavim i na koji način zadovoljavam sve svoje kreativne stvari, mislim da je to jako dobar savjet. Ja planiram da nastavim da radim sve što sam i do sada radio, osim možda rada u prosvjeti jer tu sam malo došao do zasićenja. Iz tog razloga se i okrećem ka novom challengu koji mi trenutno jako godi i koji mi se sviđa. Nadam se nastavku karijere u Data Science-u, Machine Leariningu i generalno AI", govori nam za kraj Feđa.

Razgovarala Ivana Raonić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti