Emina Zečaj, interpretatorka sevdalinke - Ikona bh. sevdaha

05.09.2012. 08:39 / Izvor: eKapija.ba

Emina Zečaj rođena je 17.03.1939. godine u starom dijelu Sarajeva. Odrasla je u patrijahalnoj porodici Ahmedhožić Avdije i Melće. Završila srednju tekstilnu školu i medresu. Udovica. Majka dvoje djece. Po mišljenju muzičkih kritičara najbolja živuća interpretatorka bosanske tradicionalne pjesme-sevdalinke. Eminu Zečaj je šezdesetih godina otkrio prof.dr.Cvjetko Rihtman, etnomuzikolog i nakon audicije kod poznatih profesora Zvonimira Nevžele i Beluša Jungića, počinje svoju karijeru. Provela je mnogo godina kao sakupljač tradicionalnih pjesama i time obogatila arhivu radija BiH a tako i repertoare svojih bližih kolega.

Uloga Emine Zečaj u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme je ogromna. Njena interpretacija i način izvođenja su također građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa. Snimljene su mnoge TV i radio emisije i reportaže o životu, radu i uspijesima Emine Zečaj. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film: Bosanska sevdalinkasa Eminom Zečaj. Brojni naučni radovi etnomuzikologa od kojih je i naučni rad prof.dr. Ankice Petrović diplomski rad studenata generacije Azre Pašić i mnogih drugih koji su učinili našu tradicionalnu sevdalinku još poznatijom i vrijednijom poštovanja.

Predstavljala je bosanskohercegovačku tradicionalnu muziku širom svijeta. Realizovala je 5 singl ploča 4 LP-ja 4 CD-a te snimila veliki broj pjesama za arhiv Radio Sarajeva, uz mnogobrojne nastupe na RTV širom BiH i bivše Jugoslavije snimila je pjesme za film "Gori vatra" Pjera Žalice te za film "Remake" Dine Mustafića u saradnji sa Adijem Lukovcem u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma. Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti