Vijeće za štampu u BiH osudilo upad u redakciju portala Radiosarajevo.ba

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vijeće za štampu u BiH osudilo upad u redakciju portala Radiosarajevo.ba

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopćio je da su nasilnički upad u redakciju portala Radiosarajevo.ba

28.09.2019. 17:20 Izvor: / Akta.ba

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije saopćio je da su nasilnički upad u redakciju portala Radiosarajevo.ba i insistiranje za brisanje objavljenog teksta "nedopustivi pritisak na slobodno medijsko izvještavanja u interesu javnosti".

"Ovakvi huliganski postupci najstrožije moraju biti osuđeni i kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja ovakvih postupaka opasni su ne samo po kolege kojima su prijetnje upućivane i nad kojima je nasilje u njihovoj redakciji izvršeno, već i po slobodu informiranja generalno i razvoj slobodnog društva", saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

Vijeće naglašava da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprečavanje medijskih uposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima.

"Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije poziva MUP i Tužilaštvo da učine sve kako bi ovaj čin nasilja i ometanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen", navodi se  u saopćenju. Vijeće za štampu i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu portala radiosarajevo.ba, punopravnog člana Vijeća i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom, te da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja ometanja njihovog slobodnog i sigurnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Prijetnje novinaru su osudila novinarska udruženja, strane ambasade u našoj zemlji, zvaničnici, ali i kolege iz drugih medijskih kuća iz BiH. 

Portal Akta.ba se također pridružuje osudama bilo kakvih napada na medije i pokušaje uskraćivanja slobode govora.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti