Benjamin Nuhanović: Za uspjeh je potrebno dosta rada, truda, odricanja i želje

26.11.2019. 14:02 / Izvor: Akta.ba
Benjamin Nuhanović: Za uspjeh je potrebno dosta rada, truda, odricanja i želje

Roditelji su njegov najveći oslonac i zahvaljujući njihovoj edukaciji, usmjeravanju, učenju na njihovim greškama danas ponosno plovi poduzetničkim vodama.

Da ima još mladih u Bosni i Hercegovini koji žele ovdje raditi, graditi i doprinositi ekonomskom razvoju pokazuje primjer dvadesetrogodišnjeg Gračanlije Benjamina Nuhanovića, predsjednika Udruženja mreže mladih poduzetnika LUX i direktora sajma Bosp Expo Brčko. Nakon završenog Fakulteta informacionih tehnologija, Benjamin umjesto da kao i mnogi njegovi vršnjaci spas potraži u nekoj trećoj zemlji odlučio je pokrenuti firmu u Brčkom koja se bavi organizovanjem sajmova, a potom i Udruženje mladih koje ima za cilj izgradnju održive poslovne zajednice povezivajući i inspirirajući ambiciozne mlade da postanu bolji lideri i izgrade bolje biznise.

Ovaj mladi čovjek otišao je korak dalje te je sa prijeteljem pokrenuo firmu u Londonu koja se bavi marketingom. Uradili su softver koji će uskoro biti plasiran na tržište Evrope.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže da ništa nije došlo preko noći, za sve je bilo potrebno dosta rada, truda, odricanja i želje.

„U biznis sam zahavljujući roditeljima odkad znam za sebe. Oni se od 1997. bave sajmovima i to me povuklo u networking, jer sam osjećao da je rad sa ljudima postao dio mene i da ne mogu bez networkinga“, kazao je Nuhanović, te dodao kako su mu roditelji najveći oslonac u svemu i zahvaljujući njihovoj edukaciji, usmjeravanju, učenju na njihovim greškama danas ponosno plovi poduzetničkim vodama.

Osvrćući se na ranije razdoblje, kaže da je uvijek imao visoke ambicije i ciljeve o čemu je pričao pa čak i kada bi mu se drugi smijali ili govorili da leti visoko u oblacima.

Znao je šta želi i za njega je samo nebo granica, upravo kao što je to bila granica za Bill Gatesa ili Mark Zuckerberg kada su počinjali svoje biznise. Iako, inspirisan njihovim pričama koje rado pročita, kaže najveći uzor u poslu mu je otac koji je od nule zahvaljujući ideji i viziji i radu stvorio veliku firmu koja je danas jedan od bh. lider u organizovanju sajamskih manifestacija.

Ovaj mladi čovjek smatra kako Bosna i Hercegovina nije ništa drugačija od ostalih zemlja okruženja, te ukoliko  čvrsto odlučite nešto napraviti, onda ćete i uspjeti bez obzira gdje se nalazili.

„Bitno je da imate dovoljno volje i ambicija, da istrajete u tome u što god se upustili. Potencijal ovisi od osobe, u čemu se ona vidi i što ona želi raditi“, kaže Benjamin, uz jasnu poruku mladima da ostanu u svojoj domovini, jer će se negdje vani morati puno više boriti i prelazit slične prepreke.

Na kraju razgovora otkrio nam je da njegov radni dan zna trajati 24 sata. Vremena za velika druženja nema. Uz njega je uži krug prijatelja koji uglavnom dijele isto mišljenje. U slobodno vrijeme kad stigne trenira boks koji mu je ljubav još od srednje škole.

U školi su ga najviše privlačili jezici i informatika zbog čega se odlučio upisati i informacione tehnologije. Njemački i engleski jeziku govori aktivno, a cilj je kaže naučiti i francuski jezik.

U narednih pet godina planira podignuti sajamsku industriju na veći nivo i dominirati tržištem.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti