Firma EMT Solar gradi najveću solarnu elektranu u Sarajevu

20.05.2022. 10:16 / Izvor: Akta.ba
solarna elektrana

Firma EMT Solar sa sjedištem u Sarajevu jedinstvena je na našem tržištu kada su solarni paneli u pitanju.

Firma EMT Solar sa sjedištem u Sarajevu jedinstvena je na našem tržištu kada su solarni paneli u pitanju. Za sebe kažu da su firma koja zahvaljujući vrhunskim inžinjerima i opremom nudi realizaciju projekata po principu “ključ u ruke”.

Ova firma uskoro realizira projekt izgradnje najveće solarne elektrane u Sarajevu.

Ekrem Mušić, direktor i vlasnik firme za Akta.ba je kazao da je riječ o jednom izuzetnom projektu na koji su posebno ponosni, a koji će uskoro biti realiziran.

“Jedan od naših najvećih uspjeha ove godine jeste da je najveći lanac trgovačkih centara u BiH prepoznao kvalitet koji naša kompanija nudi, i odlučili se za postavljanje invertora na svoje objekte. Nakon postavljanja to će biti jedna od najvećih solarnih elektrana na ovom području", kazao je Mušić.

Firma trenutno radi na nekoliko solarnih elektrana na području Tuzlanskog kantona, te se pripremaju za jedan megavat projekat u Hercegovoini u koji će biti uključeno nekoliko investitora.

EMT Solar je autorizirani distributer Sungrow invertera za BiH koji je nedavno isporučio dio od velike pošiljke SG110CX serije kojom će biti opremljeni svi tržni centri jednog od najvećih trgovačkih lanac u BiH.

DONIO ZNANJE IZ NJEMAČKE U BIH

Mušić se prije dvije godine vratio iz Njemačke nakon 19 godina rada. Donio je, kaže, znanje i nešto kapitala, ali prije svega volju za radom.

"Na početku korona krize nije bilo nikome lako, pa tako ni nama. Ono što smo tada imali je Zakon o obnovljim izvorima koji je trajao do kraja 2020. godine ali je od 1. januara 2021. zakon tako reći prazan jer nemamo akcioni plan. Tačnije, nedostaje nam novac, iako se i dalje ubiru naknade za obnovljive izvore nova postrojenja koja se izgrade ne mogu dobiti poticaje", kaže Mušić.

Navodi da je uprkos svim problemima na koje nailaze njihova firma izrasla u reprezentativnu i na trištu prepoznatljivu. Imaju preko 20 zaposlenih i gotovo više inžinjera nego montera.

"Sretni smo što kao firma imamo jako kvalitetan inžinjering sa kojim razvijamo komponente, tačnije nosače i konstrukcije za solarne elektrane. Te nosače, konstrukcije dajemo u proizvodnju našim provjerenim kompanijama koje to mogu da izvrše po zadanim parametrima i kvaliteti", govori Mušić.

Ova firma svoje proizvode i usluge predstavila je i na sajmu u Gračanici "Grapos Expo 2022.".

Zahvaljujući upornom radu, prvi su u BiH dobili licencu za mjerenje DC strane, tačnije one prave strane koja pokazuje svu snagu panela. Nedavno su postali i ovlašteni, autorizirani distributer najvećeg proizvođača solarnih invertera firme Sungrow, a direktni su uvoznici i jednog od najvećih proizvođača solarnih panela na svijetu firme Canadian solar international.

"Znanje koje sam stekao u Njemačkoj, sada nesebično dijelim i primjenjujem ovdje, jer je očigledan nedostatak stručnog osoblja, bar kada je naša branša u pitanju. Ali i u drugim nije bolja situacija. Primijetili smo da se sada radi jako puno instalacija od strane firmi koje nažalost nisu imale gdje poslati svoje radnike na obuku. Tu dolazi do određenih problema, jer se montaže ne vrše na stručan način gdje investitor na kraju samo izgubi svoj novac", govori Mušić.

USVAJANJE POTREBNIH ZAKONA

Kada je riječ o individualnim objektima i postavljanju solarnih panela na iste, Mušić kaže da  Republika Srpska u tom dijelu daje bolje mogućnosti.

"Republika Srpska je ove godine usvojila novi Zakon o obnovljivim izvorima i trenutno rade na izdavanju podazakonskih akata koji će omogućiti da privatno lice na svom objektu, kući postavi malu solarnu elektranu od 10 kWh. Ova solarna elektrana moći će da pokriva svu njegovu potrošnju pa čak i da omogući punjenje električnog automobila. Od prikupljene energije domaćinstvo će moći da se grije i hladi putem klima uređeja, a ono što je jako bitno jeste da će se cjelokupna investicija moći isplatiti nakon četiri godine", pojašnjava.

Očekuju i da će Federalno ministarstvo energetike veoma brzo dati prijedlog Vladi FBiH za usvajanja novog Zakona za obnovljive izvore koji će isto omogućiti i građanima koji žive u Federaciji.

"Naša kompanija spremno čeka ovaj zakon jer će u potpunosti moći kupcima odgovoriti na zahtjeve. To se odnosi na projektovanje, isporuku i instaliranje opreme, mjerenje, priključenja na mrežu pa čak i regulisanje potrebnih administrativih zahtjeva. A ono što je najvažnije kod solarnih elektrana jeste kvalitetno održavanje. Solarna elektrana ako se ne održava već nakon tri godine postaje opasnost posebno kod većih, industrijskih projekata", kaže Mušić.

Ova kompanija je pokrenula i stručno-edukativni i poslovni portal iz oblasti solarne energije, solarne industrije i obnovljivih izvora energije Solarno.net koji je prvenstveno namijenjen budućim investitorima, ali i sadašnjim vlasnicima solarnih elektrana, kao i svima onima koje interesuje solarna energija ili svoje poslovanje obavljaju u ovom sektoru.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti