Veliki potencijal

COP27 je bio ključni korak naprijed u proizvodnji zelenog hidrogena

27.12.2022. 10:21 / Izvor: Akta.ba
zeleni hidrogen

Evropska unija ozbiljna je u pogledu iskorištavanja zelenog hidrogena u proizvodnji svoje teške industrije.

52 miliona tona zelenog hidrogena do 2050.

Evropska unija ozbiljna je u pogledu iskorištavanja zelenog hidrogena u proizvodnji svoje teške industrije. Dolaz za to su tri uvozna ugovora koja je potpisala u Šarm El Šeiku tokom prošlomjesečnog samita COP27.

Nakon klimatskog samita COP27, postignut je napredak u pomoći sektorima globalne ekonomije koje će teško smanjiti svoje emisije. Radi se o rješenjima za proizvodnju zelenog hidrogena. EU je najavila partnerstvo sa Kazahstanom, Egiptom i Namibijom za uvoz obnovljivog zelenog hidrogena.

Iako hidrogen nije srebrni metak za rješavanje svih problema, kada se pravilno primjenjuje, ima ključnu ulogu u tranziciji industrija koje najviše zagađuju i troše najviše energije. Samo industrija željeza i čelika odgovorna je za 11% globalnih emisija CO2, objavila je britanska grupa za održivu politiku Carbon Brief rezultate istraživanja proizvodnje peći na ugalj na više od 60% lokacija za proizvodnju čelika. Alternativa je korištenje recikliranih metala u kombinaciji sa hidrogenom.

Da bi se ovo kontekstualiziralo, analitičar Wood Mackenzie kaže da bi proizvodnja čelika pri nultoj neto emisiji karbona zahtijevala godišnju proizvodnju od 52 miliona tona zelenog hidrogena do 2050. Uz tako ogromne potrebne količine, važna uloga daje se zemljama u razvoju koje ga mogu proizvoditi. 30% primarne proizvodnje čelika u EU moglo bi biti dekarbonizovano do 2030. godine, na temelju korištenja obnovljivog hidrogena, poruke su iz Evropske unije.

Ugovori potpisani na COP27 otvaraju put razvoju zelenog hidrogena iz dva razloga. Prvo, jasan su pokazatelj da EU prepoznaje potencijal obnovljivog – zelenog hidrogena ne samo zbog njegovih neto nula prednosti, već i kao efikasnu ekonomsku polugu za pokretanje međunarodne trgovine i saradnje s drugim državama – osiguravajući da zelena tranzicija ne ugrozi ekonomski rast.

Bogate sirovinama i postojećim industrijskim kapacitetima, zemlje u razvoju imaju potencijal da budu globalni bastioni zelenog hidrogena i već preuzimaju inicijativu. Kazahstan sada gradi jedno od najvećih svjetskih postrojenja za proizvodnju zelenog hidrogena, dok je Čile već jedan od lidera u Južnoj Americi i cilj mu je postati jedan od tri najveća svjetska izvoznika zelenog hidrogena do 2040. godine.

Drastične uštede i trenutna tehnološka dostignuća utiru put zelenom hidrogenu, kao dugoročnom rješenju u energetskoj tranziciji.

Potencijal hidrogena da se uhvati u koštac sa zagađenjem trebali bi podjednako prihvatiti oni koji žele vidjeti čistiju planetu i oni koji žele da se to postigne na ekonomski pragmatičan način, poruke su iz EU.

Kada je riječ o ulozi hidrogena u zemljama u razvoju, njegov potencijal za dalje korištenje obnovljivih izvora energije bit će revolucionaran jer će takvim zemljama pomoći da razviju vlastitu zelenu industriju i promovišu energetsku sigurnost. Potpisivanjem COP partnerstava, EU je poslala signal da prepoznaje ove zasluge i da će raditi na tome da se one ostvare.

EU najavljuje da će svoje napore usmjeriti na komercijalizaciju hidrogena, podržavanjem zemalja u razvoju i stvaranjem trajnih lanaca snabdijevanja. Ovo će osigurati da se komercijalizacija hidrogena odvija efikasno i održivo. Samo optimizacijom hidrogena u teškim industrijama i korištenjem kao ključne poluge ekonomskog rasta, dekarbonizacija se može postići globalno, stav je iz EU.

Da bi mogao da se zove zelenim, hidrogen mora da se proizvodi korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora, pomoću koje se voda razdvaja na hidrogen i kisik. Termin čisti hidrogen je širi i odnosi se na učinak elektrolize s napajanjem omogućenim bilo kojom tehnologijom bez ili gotovo bez emisija. Međutim, zasad se gotovo sav hidogen dobija direktno od fosilnih goriva.

Proizvodnja zelenog hidrogena u portfoliju vodećeg proizvođača invertora

Sungrow, vodeći proizvođač solarne opreme i invertora u svijetu, ispituje brojne mogućnosti za proizvodnju i skladištenje zelenog hidrogena, globalnog rješenja za održavanje mobilnosti bez emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sungrow preuzima velike naružbe za rješenja u proizvodnji i skladištenju zelenog hidrogena

Jedan od strateških ciljeva kompanije Sungrow je dekarbonizacija teške industrije, a to uključuje i korištenje solarne energije i hidrogena dobijenog iz obnovljivih izvora. Već je ostvario značajne rezultate ​​na projektima skladištenja energije, zelenog hidrogena, zelenih obveznica i blockchain tehnologije.

“Sungrow ima reputaciju kompanije koja konstantno uvodi inovacije i poznat je po avanturističkom mentalitetu“, poručuju iz Sungrowa.

Nedavno je ova kompanija pustila u prodaju prvi kineski elektrolizator za zeleni hidrogen SEP50 PEM. PEM elektrolizer, snage 250 kW, trenutno je najveći prototip koji se može masovno proizvoditi u Kini.

"SEP50 PEM elektrolizator ima vijek trajanja do 10 godina, troši 4,1 kWh za proizvodnju po kubnom metru hidrogena i ima naponsku efikasnost od 86%“, saopšteno je iz Sungrowa.

Vodeća svjetska kompanija u proizvodnji invertora i komponenti za solarnu industriju, usmjerena na tehnološke inovacije i posvećena globalnoj dekarbonizaciji je i na tržištu Bosne i Hercegovine. EMT SOLAR kao regionalni distributer Sungrow-ovih invertora nudi vrhunsku opremu u solarnoj industriji i ide u korak s trendovima u oblasti solara. Više informacija pogledajte u rubrici Solar Shop i redovno pratite Portal Solarno.info.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti