Osnovana prva bh. Solarna akademija

10.11.2022. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Solarna akademija

Prva bosanskohercegovačka Solarna akademija uspostavljena je proteklog vikenda potpisivanjem Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Prva bosanskohercegovačka Solarna akademija uspostavljena je proteklog vikenda potpisivanjem Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA iz Banjaluke i sedam firmi-saradnika iz cijele BiH. Prva Solarna akademija osposobiće u mjesecima koji dolaze naše prve generacije kvalifikovanih montera i instalatera solarnih elektrana.

Ovim činom ozvaničen je prvi korak u promociji zvanja i zanata potrebnih brzo-rastućem tržištu u ovoj branši. Solarna akademija u BiH ima za cilj osigurati kvalifikovanu radnu snagu, koja će u skoroj budućnosti odgovoriti tržišnim potrebama.

Program obuke prvih polaznika, prema ugovorima koje je WMTA potpisala sa saradnicima iz obrazovanja i poslovnog svijeta, podrazumijeva, prije svega, praktično obrazovanje kadrova po posebno izrađenim planovima i programima za obučavanje odraslih, uz praktičnu nastavu kod renomiranih bh kompanija iz ove branše.

Solarna akademija zauzima istaknuto mjesto u svijetu

Milioni radnih mjesta otvaraju se u svjetskoj solarnoj industriji. Kompanije širom svijeta ulažu novac u obuku radne snage. Solarna akademija posvuda u svijetu zauzima istaknuto mjesto u sistemu obrazovanja.  

Prema izvještaju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije, još u 2019. godini, u oblasti obnovljivih izvora energije bilo je zaposleno oko 11,5 miliona ljudi. A potražnja za radnicima i dalje raste.

Obzirom da Evropska unija preporučuje da se investicije za podsticaj razvoju ekonomije i tržišta rada, u periodu nakon korona-krize, prioritetno koriste za energetsku tranziciju, stručnjaci očekuju dalji globalni proboj ovog najvažnijeg izvora energije i stalni rast potražnje za kvalifikovanom radnom snagom.

Jedan od partnera Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA je firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo, koja je u proteklih nekoliko godina, svojim djelovanjem obilježila bh. solarnu branšu, zahvaljujući prije svega primjeni inovativnih ideja u izgradnji solarnih elektrana za industriju.

Solarna akademija važna ustanova u energetskoj tranziciji

"Već godinama raste interesovanje građana i investitora iz privrede za ulaganja u solarne elektrane, a poskupljenje električne energije, kao i novi zakoni za obnovljive izvore energije, ove godine su dodatno otvorili tržište, kako za male solarne elektrane, tako i za industrijska postrojenja“, kaže Ekrem Mušić, direktor i vlasnik firme EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo, dodajući kako su na tržištu BiH već prisutni svjetski igrači u ovoj branši, koji investiraju u veoma velika postrojenja, reda desetina MW snage, vrijednih na desetine miliona eura.

Rat u Ukrajini, energetska kriza i EU tranzicija na obnovljive izvore energije, utjecali su u velikoj mjeri i na bosansko-hercegovačko tržište. Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, na bh. tržište se prenijela i kriza izazvana nestašicom invertera i drugih komponenti za solarne elektrane. Ova kriza je izazvana enormnom potražnjom solarne opreme u Evropskoj uniji.

"Kompanije koje su do sada radile električne instalacije, građevinske firme i neke od rijetkih, kao što je naša, koje su specijalizovane za projektovanje, montažu i održavanje solarnih elektrana, morale su u takvoj situaciji povećati broj radnika, obučiti kadar i staviti kvalifikovanu radnu snagu u sistem. Vremenom smo shvatili da nećemo moći odgovoriti svim izazovima, pa smo objeručke prihvatili rješenje koje nam je WMTA prezentovala, a i oni su nas, kao stručnu firmu i kvalitetnog partnera. Solarna akademija treba da razvija edukativni sistem kojim ćemo omasoviti obuku montera solarnih elektrana. Što se više gradi, sve je više investitora i ovo je jedan nezaustavljiv proces“, ističe Mušić, koji je i sam vrhunski stručnjak u oblasti projektovanja i izgradnje solarnih elektrana, a i sam je proizvod solarne akademije u Njemačkoj, iz koje je donio vrijedne certifikate.

Iskustvo i kvalitet glavne su značajke firme EMT SOLAR, koja zahvaljujući svojim vrhunskim inžinjerima i kontinuiranoj nabavci kvalitetne opreme nudi realizaciju projekata po principu “ključ u ruke”, zbog čega i za budućnost koja je Solarna akademija predstavljaju izuzetan resurs u znanju i vještinama.

Prva Solarna akademija će održavati praktičnu obuku na poligonu kompanije EMT SOLAR

Solarna akademija će zapravo u prvom redu obučavati dva osnovna profila kadra. Monteri bravari biće obučavani za pravilnu montažu konstrukcije i panela, a monteri električari za kabliranje i spajanje solarne elektrane.

Inicijativa za pokretanje projekta Solarna akademija potekla je iz Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banjaluka.

WMTA Banja Luka – Ustanova za stručno obrazovanje odraslih je ustanova za neformalno praktično obrazovanje odraslih u drvnom i metalskom sektoru na području šire regije opštine Banjaluka, kao i ostalih opština iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Njen rad se fokusira na praktičnu i verifikovanu obuku postojećih, nezaposlenih i budućih radnika u drvnom i metalskom sektoru.

Svi programi su razvijeni i prilagođeni potrebama i zahtjevima za deficitarnim kadrom u drvnom i metalskom sektoru na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Obuku izvode renomirani predavači sa višegodišnjim iskustvom u proizvodnji i praktičnom obučavanju polaznika.

Sljedeći korak je prikupljanje materijala od kojih će nastatati jedinstven didaktički materijal, koji će biti korišten za izradu modula, plana i programa prve Solarne akademije Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je da se praktična obuka obavlja na poligonu kompanije EMT SOLAR u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti