Prva Solar Academy u BiH počinje sa radom

04.11.2022. 11:04 / Izvor: Fena
Solar Academy u BiH

Drvni klaster "Namještaj i drvo" Sarajevo jedan je od ukupno sedam potpisnika ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji kojim je uspostavljena prva Solar Academy u BiH.

Drvni klaster “Namještaj i drvo” Sarajevo jedan je od ukupno sedam potpisnika ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji kojim je uspostavljena prva Solar Academy u BiH.

Projekat Solar Academy inicirala je i pokrenula WMTA Banja Luka - Ustanova za stručno obrazovanje odraslih u zadnjih godinu dana u saradnji sa partnerima iz sedam gradova BiH i to Teslić, Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Mostar, Brčko i Trebinje, a ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji partneri su potpisali nedavno na 14. Međunarodnoj stručnoj konferenciji u Banjaluci. 

Osim različitih aktivnosti uspostavljanja Solar Academy sa partnerima je pripremljen NPP- Nastavni plan i program za deficitarna zanimanja iz oblasti energetske efikasnosti (EE) i to prije svega za zanimanja monter solarnih panela i instalater solarnih panela.

"Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka u saradnji sa svojim partnerima je prije godinu dana uvidjela potrebu obučavanja i certifikovanja kvalitetnog deficitarnog kadra (monter i instalater solarnih panela) koji je potreban domaćoj privredi. Imamo više preduzeća koja proizvode, prodaju i rade EE solarne sisteme, ali nema ko da ih montira ili su vrlo ograničeni kapaciteti. Na ovaj način unapređujemo kvalitet i kapacitet rada domaćih preduzeća u ovom i povezanim sektorima. Obuke će se održavati u lokalnim zajednicama partnerima, a po potrebi se mogu proširiti i na druge zainteresovane lokalne zajednice", izjavio je  Zoran Vuković, direktor WMTA Banja Luka - Ustanove za stručno obrazovanje odraslih i pokretač ove akademije.

Jedan od strateških partnera na tom projektu je i Drvni klaster BiH "Namještaj i drvo" Sarajevo.

"S obzirom da smo pokrenuli sistemsko rješavanje uspostave Solar Academy u BiH pred nama su razni izazovi koje zajednički rješavamo i umrežavamo ostale zainteresovane partnere i strane radi zajedničkog rješavanja problema deficitarnog kadra. Zvanične promocije naših partnera po gradovima su planirane u narednom periodu. Očekujemo da sve zainteresovane strane, osim privatnih preduzeća, klastera koji već okupljaju preduzeća i obrazovnih institucija, lokalne zajednice iz sedam ciljnih područja u BiH i nadležne entitetske i državne institucije aktivno učesvuju u okviru ovog sistemskog rješenja koje smo pokrenuli i koje radimo za dobrobit domaćih preduzeća,institucija,organizacija i građana koji budu koristili ove tehnologije, a time doprinose ispunjavanju mjera energetske efikasnosti i smanjenju emisije Co2, kao i smanjenju potrošnje energije i zagađenju zraka", rekao je za Fenu Dinko Mujkić, predsjednik Drvnog klastera BiH "Namještaj i drvo" Sarajevo. 

Također treba napomenuti, kako je dodao, da će direktno uticati na povećanje zaposlenosti jer su to zanimanja koja svi traže i odlično plaćaju, pa to može ujedno biti poziv institucijama i preduzećima na sufinansiranje ovih teorijskih, praktičnih i stručnih obuka, a nezaposlenima ideja za novo zanimanje od kojeg mogu lijepo živjeti nakon zaposlenja.

Za dodatne informacije možete kontaktirati na info@wmta-edu.com ili 066/820-751

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti