Međunarodna poslovna konferencija

Sarajevo Wood Days u Skenderiji 2. i 3. novembra

01.11.2023. 08:09 / Izvor: Akta.ba
wood days

Drvni klaster "Namještaj i drvo" BiH sa partnerima organizuje međunarodnu drvno-tehnološku konferenciju "Sarajevo Wood Days 5".

Drvni klaster “Namještaj i drvo” BiH sa partnerima organizuje međunarodnu drvno-tehnološku konferenciju "Sarajevo Wood Days 5"  koja će biti održana 2. i 3. novembra u Centru Skenderija.

Predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić rekao je da je cilj okupiti vodeće proizvođače u ovoj oblasti, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija.

"Asocijacija ‘Namještaj i drvo’ okuplja proizvođače namještaja i kompanije vezane za drvnu industriju. Na dvodnevnoj konferenciji pored domaćih, očekujemo učesnike i goste iz Austrije, Crne Gore, Srbije. Partneri su Ministarstvo privrede KS, Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora Federacije BiH, Centar Skenderija. Cilj nam je praviti kvalitetne, brendirane proizvode, dakle što manje izvoziti sirovinu, a što više finalne kvalitetne proizvode", rekao je Mujkić za Fenu.

Naši proizvođači su, kako je dodao, uprkos krizama zaista prepoznatljivi na svjetskom tržištu namještaja.

"Izlagali smo na najvećem sajmu namještaja za veletrgovce u Evropi MOW u Njemačkoj. Uprkos recesiji i krizi na tržištu, rezultati naših izlagača su zadovoljavajući, ostvarili su mnogobrojne kontakte, započeli ozbiljne razgovore sa velikim trgovcima, a neki su već i dogovorili narudžbe koje će ubrzo realizovati", dodao je Mujkić.

Na panelima u okviru predstojeće konferencije bit će riječi o stanju i perspektivama šumarstva i drvne industrije u FBiH i BiH, energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša, promociji izvoza drvne industrije, kogeneraciji (proizvodnji toplotne i električne energije iz biomase), te mogućnostima investiranja.  

Konferencija je dio projekta Covid-19 InvestmentResponse/ EU4BusinessRecovery koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom Covid-19. Projekt zajednički sufinansiraju Europska unija i Vlada SR Njemačke, a implementiraju GIZ, UNDP i ILO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave