Energetska sigurnost i obnovljivi izvori energije

Poznat program Sarajevskog energetskog foruma 2023, juni 20-23.

04.05.2023. 08:37 / Izvor: Akta.ba
SEF

Sarajevski energetski forum - SEF 2023 pobudio je veliki interes u BiH i regiji i kako je poznato ponudit će posebno kvalitetan program koji će dati odgovore na najvažnija pitanja kako izgraditi energetsku sigurnost.

Sarajevski energetski forum - SEF 2023 pobudio je veliki interes u BiH i regiji i kako je poznato ponudit će posebno kvalitetan program koji će dati odgovore na najvažnija pitanja kako izgraditi energetsku sigurnost i potencijal obnovljiivih izvora energije koji BiH i region ima u velikim količinama i koje može iskoristiti za ekonomski razvoj pojedinca - korisnika i cijele države. 

Tokom trodnevne konferencije, učesnici će imati priliku učestvovati na 10 panela, te 5 prezentacija i predavanja na tražene i aktuelne teme. 

Govorit će se o trenutnoj poziciji BiH i regiona u ispunjavanju obaveza iz Zelene Evropske agende.

Privrednici će dobiti jasne upute kako se pripremiti za kraj 2025. godine i proces uvodjenja zelenih certifikata, proizvodjači kako sklopiti dugoročno najbolje ugovore i trgovati u cijelom regionu i šire, poslodavcima će biti prezentirane najbolje prakse edukcije i osposobljavanje radnika za montiranje i održavanje solarnih elektrana…

Takodjer, bit će govora i o tome šta znače novi zakoni o berzi i trgovanju, kako rade i gdje su saveznici virtuelne elektrane, šta donose novi zakoni o zelenoj gradnji i infratastrukturi za električna auta i kako oni mogu pomoći razvoju i održivosti mreže. 

Nadalje, energije iz obnovljivih izvora u BiH i regionu ima u izobilju, ali nedovoljno razvijena infrastruktura je najveća prepreka gradnji solarnih elektrana. Kako napraviti dobar planski razvoj kako bi svi proizvođači energije iz obnovljivih izvora mogli biti priključeni na mrežu i tako ispuniti princip ‘zelena energija za sve’? 

Da li znate da vam se mogu omogućiti poticaji da postanete prosumeri jer je to jedini put da se iskoristi pun potencijal solarne energije za BiH i JIE. Zemlje u regionu u zakonu već imaju uveden ovaj pojam. Šta je sa BiH? 

Poznato je da se solarna električna energija može pretvoriti u vodik iz obnovljiih izvora koji će se upotrebljavati kao gorivo ili sirovina u industrijskim procesima. Kako se pripremiti za ove izazove? Šta treba uraditi privreda da iskoristi ovaj važan resusrs i mogućnosti? Kako smanjiti troškove u procesu iskorištavanja zelenog hidrogena? Koji su koraci da proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora učinimo troškovno konkurentnom u sljedećem desetljeću?

Sve ovo i još mnogo više dio je tematskih panela unutar konferencije na kojima će govoriti najveća imena iz ovih oblasti iz BiH, regiona i Evropske unije. 

Cijelu Agendu možete pogledati ovdje.

Podsjećamo, SEF 2023 će od 20-23. juna, pored ovog konferencijskog dijela imati i sajamski dio, gdje će se učesnici, ali i javnost moći upoznati sa najnovijim dostignućima u oblasti pružanja usluga razvoja projekata iz OIE, konsaltinga, pravnih zastupanja, ugradnje, montiranja, održavanja, čišćenja, te opreme i savremenih rješenja elektrana za kućanstva, privredu i trgovinu, kao i rješenja za klime, grijanje i hlađenje, te zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

Veliki broj izlagača iz BiH, regije i šire je već iskazao svoj interes za učešćem. 

 S obzirom da će ovaj Forum okupiti mnoge relevantne predstavnike energetskog sektora, eksperte, razvojne menadžere, proizvodjače, montere, predstavnike domaćih i medjunarodnih institucija, kao i civilno društvo i medije, broj ulaznica po promo cijenama je sve manje i pozivamo vas da se prijavite i rezervišete svoje mjesto na navrijeme i to možete uraditi ovdje -prijave za učešće.

Za više informacija nastavite pratiti  www.sef.ba i možete nam pisati na info@sef.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave