Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH: Tužio državu za njeno dobro

05.08.2011. 11:59 / Izvor: eKapija.ba
Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH: Tužio državu za njeno dobro

Jakob Finci najpoznatiji je pripadnik jevrejske zajednice i borac za prava manjina u Bosni i Hercegovini. Njegov aktivizam rezultao je sada već historijskom presudom protiv BiH, koja je pripadnicima manjinskih skupina omogućila pravo da budu birani na mjesto predsjednika države.

Naime, Ustav i Izborni zakon BiH dozvoljavaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sud za ljudska prava u Strasbourgu, na inicijativu Fincija i Derve Sejdića koji je u ime romske zajednice pokrenuo istu parnicu, naredio je da se uklone diskriminirajuće odrebe iz bh. ustava. Na domaćim vlastima je sada provedu odluku Suda i uskladi svoje zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Jakob Finci rođen je 1. oktobra 1943. godine u staroj židovskoj sefardskoj porodici koja je u Sarajevo stigla sredinom 16. stoljeća nakon protjerivanja iz Španije.

Nakon gimnazije, završio je Pravni fakultet u Sarajevu i od 1966. radi kao pravnik - stručnjak za međunarodno trgovinsko pravo.

Godine 1991. bio je jedan od inicijatora obnove jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija i prvi njegov potpredsjednik.

Tokom rata u BiH, tačnije 1993. godine Finci preuzima funkciju predsjednika ovog društva, a u avgustu 1995. godine postaje prvi predsjednik Jevrejske zajednice BiH.

U isto vrijeme, bio je potpredsjednik asocijacije FONDEKO, ekološkog udruženja kojeg su 1994. godine u ratnom Sarajevu osnovali ugledni naučnici i stručnjaci, filozofi, slikari, književnici, novinari, studenti.

Od septembra 1996. do aprila 2000. vršio je dužnost izvršnog direktora Otvorenog društva BiH - Soroš fondacije za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom 1997. godine bio je jedan od osnivača Međureligijskog vijeća BiH, gdje se danas nalazi u ulozi člana Skupštine, iz koje se svake godine po sistemu rotacije bira predsjedavajući.

Od 1994. godine je član, a od februara 2001. do aprila 2002. godine bio je i predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Bivši Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch 2002. godine imenovao je Fincija za prvog direktora Agencije za državnu službu, koji na ovoj funkciji ostaje do 2008. godine.

Trenutno obavlja dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Švicarskoj, te predsjednika Jevrejske zajednice u BiH.

Specijalista je za trgovačko pravo, privatizaciju i organizaciju humanitarnog rada. Kao pravnik, radio je za jednu od najvećih kompanija u bivšoj Jugoslaviji - Energoinvest. Održao je niz predavanja o ovim temama i sudjelovao na brojnim međunarodnim skupovima i konferencijama.

Oženjen je i otac dva sina.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti