Željka Senjak, izvršna direktorica za Marketing i Prodaju HT Eroneta. "Žene su hrabrije od muškaraca"

29.05.2007. 15:58 / Izvor: MAX magazin

ŽELJKA SENJAK, dio managerskog tima Eroneta, kaže kako u svakom poslu, bili muško ili žensko, ima uspona i padova.

Na mjestu izvršnog direktora za marketing i prodaju HT Eroneta je jedna dama. Željka Senjak mlada je i nadasve uspješna poslovna žena koja svoju karijeru uspješno gradi već nekoliko godina. Ova 37-godišnjakinja rođena je Sarajka, u svom rodnom gradu završila je osnovnu školu, nižu muzičku i poznatu sarajevsku Prvu gimnaziju.

“Fakultet elektrotehnike i računarstva počela sam studirati u Sarajevu, ali sam zbog rata nastavila u Zagrebu gdje sam u roku i diplomirala. Godine 2001. godine upisala sam postdiplomski, organizaciju i management, u Zagrebu. Sticajem okolnosti, iako sam već odavno odslušala i položila sve ispite, već nekoliko godina odugovlačim s predavanjem magistarskog rada. Nadam se da ću se nekako nakaniti da i to uskoro završim”, kaže Željka.

Svoje prvo zaposlenje dobila je 1997. u Ericsson Nikoli Tesli. Radila je na raznim tržištima širom Hrvatske, Rusije, afričkog kontinenta, Švedske.

“Danas definitivno nije dovoljno samo završiti fakultet, potrebno je dodatno se usavršavati. Nakon što sam zanat ispekla u Ericsson Nikoli Tesli, 2003. sam prešla u Hrvatske telekomunikacije i tamo provela dvije godine kao key account manager. Potom sam se pridružila mladom timu u osnivanju alternativnog broadband operatera u Hrvatskoj, Metroneta, kao izvršni direktor prodaje. U ljeto 2006. dobila sam ponudu da dođem u HT Eronet, što mi je predstavljalo veliki izazov i nije mi trebalo dugo da donesem odluku i dođem u BiH.”

Koliko joj je bilo teško vinuti se među najbolje? Priča kako u svakom poslu, neovisno bili muško ili žensko, ima uspona i padova. Nekako s iskustvom čovjek se nauči razlučiti što je bitno, a što ne pa tako i poteškoće s kojim se susrećete shvatite kao prolazne.

O poslu izvršnog direktora za marketing i prodaju u HT Eronetu kaže:

“Poslovne snove vezane za poziciju nisam nikad imala. Promicanja su se nekako spontano dešavala. Moji snovi su se uvijek bazirali na tome da obavljam posao koji volim, da ga osjećam kao zabavu, da imam rezultate i, na kraju, nešto i zaradim od njega.”

Nekako još od samog fakulteta našla se u muškoj struci kao inžinjer pa se još od tih dana u komunikaciji s kolegama nije osjećala ugroženo niti je primjećivala predrasude.

“Naravno, u svakom poslu postoje situacije koje, neovisno o stručnosti i jednakim sposobnostima i mogućnostima, baš zahtijevaju podršku muškog kolege i obrnuto. Na to gledam kao na poslovnu taktiku, a ne na diskriminaciju.”

Kad je marketing u pitanju, tvrdi da itekako držimo korak sa zapadom ako čak u nekim segmentima nismo i ispred njih. Marketing ide ukorak s razvojem cijele privrede u državi, odnosno predstavlja njen odraz u javnosti, ali je i pokretač.

“Evo samo jednog primjera: kad sam se prošle godine pridružila HT mobilnim komunikacijama, dočekao me je izvanredan mladi tim ljudi u Eronetu čije su me znanje, iskustvo, profesionalnost, motivacija naprosto oduševili. Kad se usporede sa svojim kolegama u bilo kojem mobilnom operateru u Hrvatskoj i svijetu, mogu itekako biti ponosni na sebe, o čemu govore i rezultati.”

Privatno, najviše vremena posvećuje svom dečku, i to vikendom, jer on živi i radi u Zagrebu. Tu je i njena porodica - mama, sestra i njezina kćerkica, ali i prijatelji...

“Obožavam šetnju s mojim psom, volim se baviti sportom, ići na fitness, plivanje ili yogu, ali u posljednje vrijeme baš i ne stižem. Nekad sam trenirala košarku u sarajevskoj Bosni. Privatno me naročito čini sretnom vidjeti svog dečka nakon sedam dana, a poslovno, rezultate HT Eroneta koji su svakim danom sve bolji.”

Posljednji novčić potrošila bi na putovanje, na dobru zabavu, u shoppingu. U kupovinu obično ide kad god može, a često se sve svodi samo na razgledanje. To je zabavlja. Trudi se pratiti modne trendove, ali ih prilogođava svom stilu koji je, u suštini, prilično jednostavan. Na poslu preferira poslovne kostime ili odijela, a izvan njega je uglavnom u sportskoj varijanti.

napomena : tekst u potpunosti preuzet iz MAX Magazin

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti