Nevjerojatan doživljaj

Art&Light Festival 2023 - Od 29. decembra do 2. januara, spajanje umjetnosti i svjetlosti

26.12.2023. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Art&Light

Ovogodišnji festival obećava nevjerojatan doživljaj koji se ističe među festivalima svjetla.

Udruženje KulturaMedia, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, LightBastards i Blow Up, najavljuje drugi po redu Art&Light Festival koji će biti održan od 29. decembra ove do 2. januara iduće godine na lokacijama Radićeva i Trg Susan Sontag u Sarajevu.  

Ovogodišnji festival obećava nevjerojatan doživljaj koji se ističe među festivalima svjetla. Nije samo riječ o svjetlu, Art&Light Festival je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost, stvarajući umjetnička djela koja prenose priče, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza, saopćili su organizatori. 

Festival će ugostiti izvanredne umjetničke instalacije u saradnji s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga. Saradnja s Light Guerrillom, JU Muzejem istočne Bosne Tuzla, KRASS Kultur crash festivalom, Festivalom svjetla Zagreb i LumiArt.

Festival obećava posjetiteljima jedinstveno iskustvo umjetničke kreativnosti spojene sa spektakularnim svjetlosnim prikazima.

Posebno iznenađenje ovogodišnjeg festivala predstavlja prva svjetlosna instalacija koju su zajedno kreirali studenti Akademije likovnih umjetnosti ‘Lightbastards’ i priznati umjetnik Matej Bizovičar. Ova saradnja pruža priliku mladim talentima da izraze kreativnost i inovaciju kroz svjetlosne umjetničke radove.

Art&Light Festival ne bi bio moguć bez podrške Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Visit Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Općine Centar i Ambasade Republike Njemačke u BiH i Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Svečano otvorenje 29. decembra u 18.00 sati počinje svjetlosnim performansom u Radićevoj, a nastavlja se na Trgu Susan Sontag u 20.00 sati s interaktivnim 3D mappingom. Festival će trajati od 29. decembra do 2. januara, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u umjetnosti i svjetlosti tokom različitih događanja i aktivnosti.

Art&Light Festival povezuje umjetnost i svjetlost, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje kulture i sve one željne otkrivanja novih dimenzija umjetničkog izraza. Organizira ga KulturaMedia, organizacija posvećena promicanju kulture i umjetnosti kroz različite događaje i projekte. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave