Najave / DOGAĐAJI

Dan zapošljavanja u Laktašima

19.05.2018. 08:07 / Izvor: Akta.ba

U sklopu krovnog projetka Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini kojeg finansira Evropska unija (EU) a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), LIR Evolucija u saradnji sa partnerima: Opštinom Laktaši, JU Zavodom za zapošljavanje RS, preduzećem Krajinamed i Školom učenika u privredi Banja Luka implementira projekat „Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti“.

Projektni partneri u saradnji sa Agencijom Spektar organizuju:

Dan zapošljavanja Laktaši, 24.05.2018. od 11 do 15 časova u Sportskoj dvorani Laktaši.

Događaj će na jednom mjestu okupiti različite aktere lokalnog tržištu rada: predstavnike kompanija koje imaju potrebe za zapošljavanjem, nezaposlena lica ili lica koja traže novo zaposlenje, učenike završnih škola u privredi koji se spremaju za tržište rada, kao i lokalnu upravu koja je najviše zainteresovana za usklađivanje ponude i potražnje rada.

U okviru “Dana zapošljavanja Laktaši”, pored prezentacije velikog broja otvorenih radnih mjesta, učesnicima smo pripremili sljedeće tematske radionice:

- Radionicu za nezaposlene „Kako uspješno tražiti posao“,

- Radionicu za učenike „Pripremi se pravovremeno za tržište rada“,

- Radionicu za poslodavce, srednji i visoki menadžment „Kako unapređivati produktivnost organizacije bez finansijskih ulaganja“,

- Okrugli sto sa poslodavcima na temu „Zeleno preduzetništvo, prednosti i potrebe“.

Cilj projekta je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje na geografskom području opština Laktaši, Čelinac i grada Banja Luke, te doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada BiH kroz formiranje održivog lokalnog partnerstva za zapošljavanje i usklađivanje ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom.

Projektom će se uspostaviti održivo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, pripremiti i uspostaviti programi obuka za tehničku obradu drveta i obuka iz pčelarstva, održati obuke za tehničku obradu drveta i obuke iz pčelarstva, podijeliti podsticaji za samozapošljavanje u sektoru pčelarstva za 10 nezaposlenih lica, omogućiti zapošljavanje najmanje 60 lica u sektorima drvoprerade i pčelarstva; održati obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), održati Sajam poslova u Laktašima, pripremiti izvještaj o analizi strukture nezaposlenih na ciljnom području, te izraditi Akcioni plan zapošljavanja.  Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 200.000 EUR.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Laktaši je jedno od 15 partnerstava u Bosni i Hercegovini čiji rad se finasira kroz projekat lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji EU finansira sa 4 miliona eura a provodi ILO i za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih i zapošljavanje njih najmanje 620. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave