"Dan poslovne dijaspore" Žepče 2019

29.10.2019. 13:32 / Izvor: Akta.ba
'Dan poslovne dijaspore' Žepče 2019

Učešće na skupu uzet će predstavnici općine i kantona, privatnog sektora, kompanije iz dijaspore i domaći investitori, resorna ministarstva.

Općina Žepče u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Žepče organizira "Dan poslovne dijaspore Žepče 2019." u četvrtak. 7.11.2019. godine s početkom u 11:00 sati u motelu California Žepče, Brankovići (M17 Zenica-Doboj).

Ovo je drugi po redu događaj koji se organizira sa svrhom da se uspostave bolje i dugoročnije veze sa dijasporom i omogući razmjena znanja i iskustva u svim oblastima života a posebno u oblasti ekonomskog razvoja.

"Naša namjera je da u budućnosti ovaj događaj preraste u poslovno - investicijsku konferenciju koja bi se održavala na godišnjem nivou i bila svojevrsna platforma za razmjenu najboljih poslovnih praksi, promociju projekata i gospodarskih potencijala s kojima raspolaže općina Žepče i žepačka dijaspora u cjelini, i uvezivanje stručnjaka iz akademske zajednice, gospodarstvenika i investitora na individualnoj i institucionalnoj razini", poručuju organizatori.

U okviru događaja "Dan poslovne dijaspore Žepče 2019" planirane su prezentacije uspješnih poslovnih poduzetničkih priča iz dijaspore, kao i panel diskusija na temu "Uloga dijaspore u lokalnom ekonomskom razvoju".

Bit će upriličena posjeta kompaniji "Marić projekti" d.o.o. koja je osnovana kapitalom iz dijaspore i podržana kroz projekt "Dijaspora za razvoj" kroz financiranje obuke za montera ALU i PVC stolarije za 10 nezaposlenih osoba od kojih će 6 biti zaposleno u kompaniji "Marić" d.o.o. Žepče.

Učešće na skupu uzet će predstavnici općine i kantona, privatnog sektora, kompanije iz dijaspore i domaći investitori, resorna ministarstva iz Federacije BiH, predstavnici nevladinih organizacija koje ostvaruju vezu sa dijasporom na lokalnom nivou. Od gostiju očekujemo prisustvo predstavnika/ica Veleposlanstva Švicarske u Bosni i Hercegovini, UNDP-a u BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, općine Stari Jankovci i Tovarnika iz Republike Hrvatske, i drugi.

Događaj se održava u sklopu projekta "Dijaspora za razvoj (D4D)", koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave