U Trebinju Samit energetike 'Energetska budućnost zapadnog Balkana'

Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

U Trebinju Samit energetike "Energetska budućnost zapadnog Balkana"

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Predstavnici energetskog sektora regije, poslodavci, predsjednici ...

04.03.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici energetskog sektora regije, poslodavci, predsjednici uprava, menadžeri, te predstavnici državnih institucija, lokalnih samouprava, akademske zajednice, razvojnih agencija, nevladinog sektora okupit će se na Samitu energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije 5. i 6. marta u Trebinju.

Ta stručna manifestacija obradit će, putem panel diskusija, tematske cjeline tržište energije, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Ceremonija otvaranja samita počet će u 11 časova, a na njoj će se prisutnima obratiti: Radovan Višković premijer RS, Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Luka Petrović generalni direktor MH Elektroprivrede RS i Mirko Ćurić gradonačelnik Trebinja.

Na panelima će učešće uzeti više od 70 stručnjaka iz svijeta energetike, a izdvajmo izlaganja Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Petra Đokića ministra energetike i rudarstva RS, Mirjane Filipović, državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

U okviru samita će u dva dana biti održano devet panela koji će se između ostalog baviti tranzicijom energetskog sektora, perspektivama razvoja, stanjem tržišta, potencijalima obnovljivih izvora energije, finansiranjem projekata u energetici i "pametnom" energetikom.

Centralne teme Samita za 2020. godinu su investicioni projekti energetskog sektora, kao i zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijele regije, saradnja po modelu JPP (javno privatno partnerstvo).

Na skupu će sudjelovati i predstavnici Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) Federacije BiH.

Federalni operater uspostavljen je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije s ciljem stvaranja institucionalne strukture za operacionalizaciju sistema podsticaja proizvodnje i otkupa električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave