U Trebinju Samit energetike "Energetska budućnost zapadnog Balkana"

04.03.2020. 09:31 / Izvor: Akta.ba
U Trebinju Samit energetike 'Energetska budućnost zapadnog Balkana'

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Predstavnici energetskog sektora regije, poslodavci, predsjednici ...

Predstavnici energetskog sektora regije, poslodavci, predsjednici uprava, menadžeri, te predstavnici državnih institucija, lokalnih samouprava, akademske zajednice, razvojnih agencija, nevladinog sektora okupit će se na Samitu energetike, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije 5. i 6. marta u Trebinju.

Ta stručna manifestacija obradit će, putem panel diskusija, tematske cjeline tržište energije, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije.

Ceremonija otvaranja samita počet će u 11 časova, a na njoj će se prisutnima obratiti: Radovan Višković premijer RS, Staša Košarac ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Luka Petrović generalni direktor MH Elektroprivrede RS i Mirko Ćurić gradonačelnik Trebinja.

Na panelima će učešće uzeti više od 70 stručnjaka iz svijeta energetike, a izdvajmo izlaganja Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Petra Đokića ministra energetike i rudarstva RS, Mirjane Filipović, državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

U okviru samita će u dva dana biti održano devet panela koji će se između ostalog baviti tranzicijom energetskog sektora, perspektivama razvoja, stanjem tržišta, potencijalima obnovljivih izvora energije, finansiranjem projekata u energetici i "pametnom" energetikom.

Centralne teme Samita za 2020. godinu su investicioni projekti energetskog sektora, kao i zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijele regije, saradnja po modelu JPP (javno privatno partnerstvo).

Na skupu će sudjelovati i predstavnici Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) Federacije BiH.

Federalni operater uspostavljen je Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije s ciljem stvaranja institucionalne strukture za operacionalizaciju sistema podsticaja proizvodnje i otkupa električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave