Osma konferencija o nisko – karbonskom urbanom razvoju FBiH

17.03.2021. 13:55 / Izvor: Akta.ba
Osma konferencija o nisko – karbonskom urbanom razvoju FBiH

U četvrtak, 08. Aprila, u Hotelu Mostar, održat će se osma po redu konferencija o nisko – karbonskom urbanom razvoju.

U četvrtak, 08. Aprila, u Hotelu Mostar, održat će se osma po redu konferencija o nisko – karbonskom urbanom razvoju. Konferencija se održava u okviru projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH”, koji podržava Fond za zaštitu okoliša FBiH.

"Ideja nam je da u svim kantonima FBiH prođemo kroz aktuelne tematike kao što su: energetika, transport, upravljanje otpadom, pametni gradovi i zajednice, i da zajedno sa predstavnicima visokoobrazovnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, dođemo do liste preporuka koje bi onda zagovarali kod donosioca odluka, sve u cilju poboljšanja života i razvoja države", navodi Sendžana Muslić, Energis.

Organizator naglašava da projekat postavlja osnova za pokretanje nisko – karbonskog urbanog razvoja u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz promociju sigurnih, inovativnih, čistih i zdravih tehnoloških rješenja.  Shodno tome projekat će doprinijeti transformaciji tržišta kroz kreiranje i dalje razvijanje mogućnosti za poslovne subjekte i javna preduzeća, zadužena za upravljanje otpadom, saobraćajem, energijom da ponude nisko – karbonske usluge i urbanim sredinama u BiH. 

"Svjesni smo da se BiH suočava sa negativnim posljedicama klimatskih promjena, a upravo takvo stanje nas upozorava da bi trebali uključiti stručnjake i tehnologiju da razvojem i primjenom SMART rješenja smanjimo ili ublažimo negativni uticaj na okolinu i društvo. Stručni tim Westport Consultinga će kreirati  preporuke za kantone u FBiH, za koje ćemo ponuditi prostor za uključivanje i sudjelovanje predstavnika kantonalnih vlasti"navodi Hamid Mehinović, Westport Consulting.

Energis će za sve one koji fizički budu prisutni u hotelu poduzeti sve mjere zaštite i kontrole učesnika, a potrebne i prilagođene trenutnoj situaciji u borbi protiv širenja COVID – 19.

Link za prijavu

Sponzori projekta: Westport Consulting, Lanaco, Fabrika Cementa Lukavac;

Prijatelji projekta: Oaza voda, Alma Ras;

Medijski partneri: Dnevni list; Dobar portal; Mreža za izgradnju mira; Časopis industrija, Akta.ba, RSG Radio, Business Magazin. 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave