Investicioni samit za Balkan 28. februara u Londonu

21.02.2022. 13:42 / Izvor: SRNA
ebrd

U sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD u Londonu 28. februara biće održan Investicioni samit za zapadni Balkan.

U sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Londonu 28. februara biće održan Investicioni samit za zapadni Balkan kojem će prisustvovati zvaničnici zemalja regiona, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

Cilj samita je istaći potencijale Balkana za investicije i poslovanje, te promovisanje regionalnih prekograničnih projekata.

Iz ove banke su istakli da je Balkan prioritetan region za EBRD, zbog čega je ova banka i danas najveći institucionalni investitor u te zemlje sa 15 milijardi američkih dolara koji su do danas uloženi.

Iz EBRD-a je najavljeno da će prisustvovati premijeri, odnosno predstavnici izvršne vlasti zemalja regiona koji su potvrdili prisustvo.

Tradicionalni centralni događaj samita je interaktivna sesija premijera, tokom koje će se predstavnici zemalja regiona zajedno sa predsjednikom EBRD-a Odil Rene-Baso obratiti javnosti sa svojom vizijom regiona, govoriti o ključnim regionalni projektima i prilikama za investicije kako o svojim zemljama pojedinačno tako i regiona u cjelini.

Riječ je o petom EBRD samitu ove vrste, jer je inauguralni samit o Balkanu održan u februaru 2014. godine, koji je prvi put okupio premijere iz regiona.

Tokom ove sesije strani investitori će imati priliku postavljati pitanja predstavnicima Srbije, BiH, Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Zbog uslova globalne pandemije ovogodišnji samit će biti organizovan u skladu sa posebnim odredbama u hibridnom formatu.

U skladu sa zdravstvenim i mjerama socijalne distance u sjedištu EBRD-a će pristup premijerima i njihovim delegacijama biti ograničen zbog čega će investitori biti u prilici da u online formatu postavljaju pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave