U okviru Sedmica cirkularne ekonomije Z. Balkana

Dvodnevna radionica zelenog poduzetništva za mlade

19.05.2023. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Logex

Počinje Sedmica cirkularne ekonomije Zapadnog Bakana 2023. Istovremeno će se odvijati više događaja u cijelom regionu.

Druga godišnja manifestacija “Sedmica cirkularne ekonomije Zapadnog Balkana”, koju organizuje LogEx zajednica, održat će se od 22. do 26. maja 2023. Pod zajedničkom temom "Partnerstvom do cirkularnosti ", brojne aktivnosti će se odvijati istovremeno u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, okupljajući interesne strane i učesnike iz različitih oblasti. Sedmica će početi u Prištini, konferencijom koju organizuju Balkanski forum i Međunarodni koledž Univerzum.

Ova jedinstvena regionalna inicijativa LogEx zajednice, osnovane od strane Balkan foruma, ima za cilj da promijeni dosadašnji pristup zemalja Zapadnog Balkana održivom razvoju kroz promovisanje i implementaciju praksi cirkularne ekonomije.

Okupljajući različite aktere, uključujući akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, medije, preduzeća i eksperte, Sedmica cirkularne ekonomije ima za cilj podsticanje saradnje i pokretanje značajnih promjena u regionu.

Događaj pod temom “Partnerstvom do cirkularnosti” je značajna prekretnica za region Zapadnog Balkana i teži da kontinuirano njeguje saradnju i razmjenu znanja među različitim akterima, donoseći pozitivne promjene i stvarajući zdraviju budućnost.

Vođene principima cirkularne ekonomije, cjelosedmične aktivnosti služe kao platforma za razmjenu i implementaciju inovativnih ideja, kreativnih rješenja i održivih praksi, koje će oblikovati zeleniju budućnost Zapadnog Balkana, s krajnjim ciljem borbe protiv nezaposlenosti i iseljavanja stanovništva u regiji.

CENER 21, kao dio LogEx zajednice, organizuje dvodnevnu interaktivnu radionicu zelenog preduzetništva za mlade. Radionica će se održati 22. i 23. maja u Kiseljaku. Opći cilj radionice je izgradnja kapaciteta mladih u Bosni i Hercegovini za pokretanje zelenih biznisa i jačanje poduzetničkog duha kroz edukaciju o razvoju biznis plana i promociji poslovanja zasnovanog na cirkularnoj ekonomiji.

LogEx zajednica, osnovana u decembru 2021, je partnerstvo posvećeno prevazilaženju jaza između visokog obrazovanja i tržišta rada na Zapadnom Balkanu. Fokusirajući se na izgradnju i ljudskog kapitala, jačanje cirkularne ekonomije i promovisanje održivog razvoja, LogEx zajednica ima za cilj stvaranje ekonomski stabilne i okolišno održive regije.

Članovi LogEx zajednice su: The Balkan Forum (WB), Build Green Group (Albanija), CENER 21, COD Jajce (Bosna i Hercegovina), CIVIL (Sjeverna Makedonija), Universum International College (Kosovo), YIHR (Srbija), ADP-Zid (Crna Gora), kao i Prof. Dr. Sanda Midžić-Kurtagić i Dr. Ivana Lozanovska.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave