Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Radionica o energetskom sektoru u Jugoistočnoj Evropi 15. decembra 2008. godine u Sarajevu

13.12.2008. 11:26 / Izvor: Fena

O načinima na koje parlamenti zemalja Jugoistočne Evrope mogu podržati harmonizovane reforme energetskog sistema u ovom regionu diskutovat će se u ponedjeljak tokom radionice koju zajednički organiziraju Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Parlamentarna skupština BiH.

Značajan broj predstavnika parlamenata regiona bit će u prilici da se upoznaju s Pregledom energetske politike zapadnog Balkana koju su pripremili stručnjaci Međunarodne agencije za energiju.

Razmatrat će se primjena Sporazuma o energetskoj zajednici, zatim energetska politika EU, integracija zapadnog Balkana i EU, energetska učinkovitost kao sredstvo ublažavanja klimatske promjene, sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost i zapošljavanje.

Planirano je da Radionicu otvore predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić, generalni sekretar RCC Hidajet Bišćević, te šef Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju Vladimir Dančev.

Uz njih i predstavnike parlamenata, kvalitetu skupa svakako će doprinijeti i prisustvo predstavnika Generalnog direktorata za transport i energiju Evropske komisije, zatim Svjetske banke, Ekonomske komisije UN za Evropu, Međunarodne agencije za energiju te Sekretarijata Energetske zajednice, najavljeno je danas iz PSBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave