Webinar i panel diskusija: Postpandemijski trendovi u oblasti turizma

14.10.2021. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Targer webinar

Učešće na Webinaru je besplatno!

Globalna pandemija uzrokovana Covid-19  virusom je pogodila sve grane privrede ali niti jednu tako brzo i direktno kao turizam. Pored činjenice da se stanovništvo u vremenima neizvjesnosti prvo odriče luksuza, a putovanja su jedno od njih, kompletan poslovni svijet je odlučio da ne putuje i koliko god je moguće radi online. Preko noći je stala potreba za avionskim i drugim prijevozom, smještajem, restoranima, uslugama vodiča, muzeja, itd. Ovaj period donio je značajne promjene u poslovne modele i stepen rizika specifičnog za ovu industriju, a 2021. godina donosi potpuni preokret na tržištu.  Prema zvaničnim rezultatima „Analiza sektora turizma u BiH, maj 2021. EU4BusinesRecovery“ evidentan je rast od 60% u odnosu na 2019. koja je do sada bila jedna od najboljih godina bh.turizma. Ovakav rast rezultat je “otvaranja” zemalja u regionu i cijeloj Evropi, interventih  mjera koje su vlade na nivou entiteta BiH donijele i drugih privremenih mjera poput moratorija na kredite.

O  trenutnom stanju i izazovima sa kojima se turistički radnici u BiH susreću, te globalnim kretanjima i trendovima koje je donijelo “novo normalno”, govorit će se na predstojećem webinaru pod nazivom Rješenja za trenutne izazove kompanija u oblasti turizma - Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenu krize”

Webinar će se održati u dva termina, i to

• Četvrtak, 21.10.2021. od 13.00 do 15.00

• Petak, 22.10.2021. od 10.00 do 12.00

Učešće na Webinaru je besplatno.

Prijavite se putem linka.

BH turizam se sastoji uglavnom od malih i srednjih privatnih preduzeća sa nedostatkom strateške i opsežne pomoći i usmjerenja od strane vladinog sektora. Poslovni modeli su često usmjereni kratkoročnom profitu bez uvezanosti poslovnih subjekata u koordinirane zajedničke aktivnosti sa svojim konkurentima i partnerima. U privatnom sektoru postoje udruženja i pojedinci koji aktivno sarađuju sa Vladom nudeći smjernice za institucionalnu podršku, međutim efekti ovakvih inicijativa još uvijek su nedovoljno izraženi. Cilj webinara je da identificira rješenja kojima će se položaj turizma, kao osnovne grane bh. industrije dodatno unaprijediti.

Tokom webinara učesnici će imati priliku čuti više i o temama kao što su likvidnost preduzeća i kako se istovremeno nositi sa umanjenim prihodima i visokim fiksnim troškovima, digitalizaciji, zelenoj i cirkularnoj ekonomiji, održivom turizmu i izazovima domaćih kompanija u oblasti turizma.

Webinar  je organiziran u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke a koji zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave