Karbonsko računovodstvo i održivo poslovanje

13.04.2023. 15:32 / Izvor: Akta.ba
Karbon

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) organizira i poziva predstavnike poslovne zajednice na seminar „Karbonsko računovodstvo i održivo poslovanje“.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) organizira i poziva predstavnike poslovne zajednice na seminar „Karbonsko računovodstvo i održivo poslovanje“. Seminar se realizira uz podršku Green Recovery komponente, koju GIZ implementira u ime Njemačke vlade. Cilj komponente je pružiti podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 , s posebnim osvrtom na zelenu tranziciju MSP. Green Recovery je dio šireg Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekta, kojeg sufinansiraju Njemačka vlada i Evropska unija.

Seminar će biti održan 3. maja od 10.00 do 17.00 sati u prostorijama VTK/STK BiH u Sarajevu, ulica Branislava Đurđeva 10 (velika sala u prizemlju). Radni jezik seminara je engleski, a za učesnike seminara VTK/STK BiH je obezbijedila simultani prijevod s engleskog na B/H/S jezike i obratno. Dan poslije, 4. maja od 9.00 do 10.30 sati bit će održana online Q&A (pitanja i odgovori) sesija putem Zoom platforme/aplikacije, na kojoj će prijavljeni učesnici imati priliku da kroz interaktivni dio i sesiju pitanja i odgovora, prošire svoja znanja o temi karbonskog računovodstva. Radni jezik Q&A sesije je engleski, a simultani prijevod nije obezbijeđen. Prisustvo Q&A sesiji nije obavezujuće za učesnike seminara, a za prisustvo Q&A sesiji nije obavezno prethodno prisustvo seminaru, ali je svakako poželjno i preporučljivo. Program seminara i Q&A sesije možete pronaći ovdje.

Učešće na seminaru i Q&A sesiji je besplatno za predstavnike poslovne zajednice koji blagovremeno izvrše prijavu učešća popunjavanjem online prijavnog obrasca.

Krajnji rok za popunjavanje prijava je petak, 28. april do 12.00 sati.

Predavač je Ian Thomson, profesor računovodstva i održivosti, te direktor Centra za odgovorno poslovanje, Birmingham Business School, Univerzitet u Birminghamu. Ian je nagrađivani akademik koji istražuje održivost i odgovornost više od 30 godina. Ovo istraživanje uključuje studije o čistijoj tehnologiji, angažmanu stakeholder-a, upravljanju rizicima u vodama i poljoprivredi, indikatorima održivog razvoja, kreiranju vladine politike, klimatskim promjenama, korištenju računovodstva od strane aktivista i međunarodnim razvojnim programima. Njegovi trenutni projekti uključuju karbonsku odgovornost, operacionalizaciju SDG za poslovanje i odgovorno mjerenje poslovnih rezultata. Bio je stručni recenzent za najnoviji izvještaj IPCC-a, stručni svjedok u škotskom parlamentu, savjetnik škotskih parlamentarnih odbora za klimatske promjene, radio je s ovlaštenim institutom za upravljačko računovodstvo, institutom ovlaštenih računovođa Engleske i Velsa, Komisijom za održivi razvoj (Škotska), Princes Charity, stručnjak za odgovornost Svjetskog programa za hranu UN-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu, savjetovao je velike korporacije o njihovoj strategiji održivosti i izvještavanju. Njegov rad je visoko pohvaljen u Financial Times 2023 Responsible Business Education Awards, a njegova najnovija knjiga Urgent Business je finalista nagrada Business Book Awards u 2023 godini. Godine 2019. dobio je nagradu Britanskog udruženja za računovodstvo i finansije za istaknutog akademika godine.

Više informacija o seminaru i Q&A sesiji možete dobiti upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba ili pozivom na broj telefona 033/566-204.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave