TORS: Tradicionalna manifestacija "Zimsko prelo"

09.02.2015. 09:55 / Izvor: eKapija.ba
TORS: Tradicionalna manifestacija 'Zimsko prelo'

Na manifestaciji, koju pomažu Centar za razvoj i unapređenje sela i Gradska razvojna agencija, kao preldžije, nastupaju istaknute umjetničke i kulturne ličnosti koje prati kulturni, zabavni, sportski i umjetnički program.

Tradicionalna turističko-kulturno-sportska manifestacija „Zimsko prelo“, u organizaciji Turističke organizacije grada Banja Luka i suorganizaciji Mjesne zajednice Gornja Piskavica, održaće se 14. februara u Gornjoj Piskavici s početkom u 15 časova u dvorištu Osnovne škole.

Na manifestaciji, koju pomažu Centar za razvoj i unapređenje sela i Gradska razvojna agencija,  kao preldžije, nastupaju istaknute umjetničke i kulturne ličnosti koje prati kulturni, zabavni, sportski i umjetnički program.

Cilj manifestacije je očuvanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja kao i afirmacija Gornje Piskavice kao turističkog odredišta u razvoju seoskog turizma.

Manifestaciji iz godine u godinu prisustvuje sve više posjetilaca tako da  je 2014. godine zabilježnjni oko 4000 posjetilaca. Zimsko prelo, u 2015. godini, će se održati 11. put za redom, a na njemu će nastupiti kulturno-umjetnička društva,  pjevačke grupe, preldžije, estradni izvođač – preldžija gost, proizvođači domaće hrane, suvenira i rukotvorina.

Pored kulturno-zabavnog programa u sklopu manifestacije će biti organizovana izložbeno-prodajna etno tržnica, scenski prikaz običaja prelo, promocija tradicionalne gastronomije, takmičenje u tradicionalnim disciplinama „bacanje kamena s ramena“, „skok u dalj“, „trčanje na 50 metara“ i „povlačenje konopca“. U sklopu manifestaciju vrši se izbor najboljeg ratara, domaćina i voćara sa ciljem promocije i unapređenja poljoprivredne proizvodnje i lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave