Veselin Jevrosimović:"Comtrade" kupuje slovenački Hermes SoftLab ?

14.03.2008. 16:14 / Izvor: Biznis
Veselin Jevrosimović:'Comtrade' kupuje slovenački Hermes SoftLab ?

(Veselin Jevrosimović)

Najveća srpska IT kompanija namerava da uloži 40 miliona evra u kupovinu internacionalne softverske kompanije „Hermes softlab". Ni u jednoj od te dve kompanije ne žele da govore o detaljima tog posla

Srpska kompjuterska firma „Komtrejd" kupiće slovenačku softversku kompaniju „Hermes softlab" (HSL) za 40 miliona evra, objavio je slovenački poslovni dnevnik „Finance".

Prema pisanju tog lista, prodaja HSL-a društvu „Komtrejd" biće završena i javno objavljena za nekoliko meseci. U HSL su bili tajanstveni u vezi sa kupcima, a ni u grupi „Komtrejd" nisu želeli da komentarišu informacije o preuzimanju, ali kažu da su zainteresovani za više preduzeća na području jugoistočne Evrope.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz HSL-a, „Finance" kao zanimljivu okolnost navode da se za kupovinu HSL-a nije interesovalo nijedno slovenačko investicijsko društvo, kao i to da promena vlasništva neće doneti nikakve promene u upravljanju i vođenju preduzeća. Srpska firma se inače nametnula kao najinteresantnija, jer je obećala dalji razvoj i ulaganje u HSL. Nezvanično, Srbi bi za HSL trebalo da ponude 40 miliona evra.

Zanimljivo je takođe da Rudi Bric, osnivač i bivši direktor HSL-a, nije želeo da komentariše navode o prodaji.

Jedan od osnivača - Tomaž Šara kaže da je čuo govorkanja o prodaji „Hermes Softlaba" srpskoj grupaciji, ali zvanično nije dobio nikakvo obaveštenje, te je odbio da komentariše informacije o ceni.

- O strateškom povezivanju razgovaramo sa više potencijalnih partnera, ali do prihvatanja obavezujuće ponude ne možemo da otkrijemo detalje - poručili su iz „Hermes Softlaba".

Zašto su se odlučili za prodaju i po kojoj ceni, nisu želeli da objasne, a nezvanično je odluka o prodaji posledica istupanja finansijskih investitora. Prema nerevidiranim podacima, HSL je prošle godine imao 48,2 miliona evra prihoda od prodaje. List „Finance" procenjuje da se vrednost HSL-a kreće oko 60 miliona evra.

poziv na pretplatu na - www.biznisnovine.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave