Predstavljeno prvo izdanje BiH Filming Location Guide

25.07.2011. 07:47 / Izvor: eKapija.ba
Predstavljeno prvo izdanje BiH Filming Location Guide

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i USAID-Sida FIRMA Project ponosno predstavljaju BiH Filming Location Guide 2011/12, prvu publikaciju čiji je cilj predstaviti Bosnu i Hercegovinu kao atraktivnu lokaciju za snimanje filmova i filmsku produkciju.

Bosna i Herzegovina uvijek je bila privlačna za filmsku produkciju. Dio njene privlačnost svakako pripada historijskim i svakodnevenim dešavanjima kakvi su Prvi svjetski rat, Olimpijske igre ili posljednji rat, ali je svakako zanimljiva i zbog prirodnog i geografskog potencijala. Bez obzira na činjenicu da se u BiH filmovi snimaju preko stotinu godina, ovo je prvi pokušaj da se snimajući potencijal BiH predstavi lokalnoj i internacionalnoj filmskoj industriji na ovaj način.

U katalogu su predstavljene četiri geografske regije koje su se pokazale kao najatraktivnije i najpogodnije za snimanje. Regije su fokusirane oko četiri grada: Banja Luke, Mostara, Goražda i Sarajeva.

Regija Banja Luke donosi i okruženje ovog grada uključujući recimo grad Jajce gdje se šest civilizacija susretalo tokom davne i skorije historije. Mostarska regija obuhvata neke od najzanimljivijih filmskih lokacija, starih i historijski bogatih gradova kao što su Čapljina, Počitelj, Stolac i Trebinje. Ova regija nudi veliki izbor prirodnih i historijskih bogatstava sa rijekama i jezerima, te obalnim mediteranskim dijelom zemlje. Regija Istočne Bosne oko Goražda je u posljednje vrijeme postala atraktivna za snimanje filmova. Ova regija je poznata po rijeci Drini, prekrasnim predjelima i veoma plodnom zemljom

Napokon, historijski i kulturološki centar Bosne i Hercegovine je glavni grad Sarajevo sa najrazvijenijom infrastrukturom, i bogatim historijskim naslijeđem. Stari dio grada karakteriziraju osmanlijska i austro-ugarska arhitektura dok noviji dijelovi grada odišu soc-realističnom estetikom. U neposrednoj blizini urbanog centra su Olimpijske planine sa egzotičnim naseljima i selima u kojima je vrijeme, čini se, odavno stalo.

U cilju da obiluje korisnim informacijama za filmske radnike BiH Filming Location Guide nudi različite perspektive savremene Bosne i Hercegovine, predstavljajući je ne samo kao zemlju u tranziciji koja je izašla iz rata, nego i kao zemlju u kojoj su različite kulture živjele zajedno stoljećima, zemlju nesvakidašnje i očuvane prirode i zemlju koja je spremna na velike filmske koprodukcije i poslovne suradnje.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine željelo bi se zahvaliti USAID-Sida FIRMA Projektu za njihovu podršku u štampanju i distribuciji ovog kataloga filmskoj industriji i javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza