Pauza

Dell Studio Hybrid: Eko-računar američkog giganta

13.08.2009. 13:59 / Izvor: Nezavisne novine

Dell Studio Hybrid predstavlja inovativni projekat jedne od najveće računarske kompanije, američkog "Della". U pitanju je desktop računar koji je ultrakompaktan, fokusiran na očuvanje čovjekove okoline, stilski uređen s prirodnim oblikom. On može biti personalizovan sa devet različitih boja kućišta i može biti postavljen vertikalno ili vodoravno.

Studio "Hybrid" predstavlja zaokret "Della" s ideologije smanjenja troškova ka okretanju prema kupcima pri čemu dizajn, pouzdanost i mogućnost ličnog izbora igra važnu ulogu. Računar dolazi s procesorom Intel Core 2 Duo T8100 od 2.1GHz, 2 GB 667MHz DDR2 SDRAM radnom memorijom i 128MB Intel GMA X3100 integrisanom grafikom. Tu je hard disk od 240 GB koji radi na 5.400 obrtaja u minuti i Dual-layer DVD rezač.

Diskovi se inače ubacuju u njega po sistemu Slot Insertion, kakav se može vidjeti u audio-sistemima za automobile. Što se tiče komunikacija, tu su Gigabit Ethernet port i 802.11 n čip za bežičnu vezu, što je sasvim dovoljno za modernu komunikaciju. Također, uređaj ima i nekoliko dodatnih portova kao što su USB 2.0 portovi, IEEE 1394a port, HDMI video connector port i DVI video connector port.

Isporučuju se s operativnim sistemom Windows Vista Home Premium SP1, a od ostalih zanimljivosti je i 7-in-1 Media Reader, koji podržava sedam različitih vrsta memorijskih kartica, uključujući SD Memory Card, Multi Media Card, Memory Stick Pro i xD-Picture Card.

Studio Hybrid pripada takozvanim ekološkim uređajima koji pomažu u očuvanju čovjekove okoline. On koristi 70 % manje energije nego standardni desktop računar i gotovo 80 % je manji nego ostali desktop računari. On zadovoljava Energy Star 2.0 standarde u potrošnji energije. Takođe, kućište računara je napravljeno od materijala koji se mogu 95 % reciklirati.

Uz napredniju verziju ovog računara dolazi digitalni TV tjuner uz pomoć kojeg se može snimati TV program uživo i kasnije gledati. Jedna od standardnih ponuda je i DellConnect Remote Assistance putem kojeg korisnici dobijaju besplatne savjete i pomoć za uklanjanje kvarova na računaru, što će naročito cijeniti korisnici koji nisu vični računarima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza