Facebook ukida sistem prepoznavanja lica

04.11.2021. 08:54 / Izvor: HINA
facebook

"Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do decembra", rekao je glasnogovornik Facebooka.

Kompanija Facebook, koja je nedavno preimenovana u Meta Platforms, objavila je da ukida svoj sistem prepoznavanja lica koji automatski identificira korisnike na fotografijama i videosnimkama, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog korištenja takve tehnologije, javlja Reuters.

"Regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnih pravila koja reguliraju upotrebu te tehnologije", napisao je u blogu Jerome Pesenti, potpredsjednik Facebooka zadužen za umjetnu inteligenciju, te dodao da usred ove stalne neizvjesnosti, vjeruju da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica na uski skup slučajeva prikladno.

Kompanija je navela da je više od trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika uključilo postavku prepoznavanja lica, a promjena će sada izbrisati "predloške za prepoznavanje lica" više od milijarde ljudi, prenosi Hina.

Kritike zbog lažnog identificiranja

"Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti dovršeno do decembra", rekao je glasnogovornik Facebooka.

Facebook je dodao da njegov alat koji stvara opise slika za slabovidne osobe više neće uključivati ​​imena osoba prepoznatih na fotografijama nakon uklanjanja, ali će inače funkcionirati normalno.

Uklanjanje prepoznavanja lica dolazi nakon što se najveća društvena online platforma na svijetu, ali i cijela tehnološka industrija, suočila s upozorenjima i kritkama da bi ta tehnologija mogla lažno identificirati ljude kao sudionke zločina ili dati prednost bijelim licima u odnosu na osobe drugih rasa.

Facebook je također pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog sigurnosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na svojim platformama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza