Apple predstavio detektor za praćenje AirTaga

17.12.2021. 13:23 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Apple

Tehnološki gigant je predstavio AirTag isti mjesec kada je kompanija dozvolila da se kroz "Find My" aplikaciju lociraju predmeti koje su napravile neke druge kompanije.

Kada je Apple predstavio svoj AirTag uređaj u aprilu ove godine, njegova strategija za sprečavanje praćenja i uhođenja uključivala je upozorenje osobi, u slučaju da se s njom kreće nepoznati AirTag uređaj, ali nije bilo načina da osobe koje koriste Android pametne telefone ili druge uređaje na toj platformi dobiju ovo isto upozorenje.

Sada je i to promijenjeno, prenosi Fena, pozivajući se na IT portal Cnet.

Apple je ispunio obećanje da će pomoći korisnicima Androida da identificiraju nepoznate AirTag uređaje i senzore za praćenje aplikacije "Find My", koji se ne nalaze u posjedu njihovih registriranih vlasnika.

Apple je predstavio novu Android aplikaciju pod nazivom "Tracker Detect" dizajniranu da pomogne ljudima koji ne posjeduju iPhone ili iPad uređaje da identificiraju nepoznate AirTagove i druge senzore povezane s "Find My" mrežom koji se mogu nalaziti u blizini.

Spriječiti hakiranje i nedozvoljeno praćenje

Nova aplikacija, koju je Apple u ponedjeljak ponudio u trgovini Google Play, namijenjena je da pomogne ljudima da pronađu uređaje za praćenje u svojoj blizini koji mogu biti postavljeni na razne predmete, a koji su kompatibilni s "Find My" mrežom.

"Ako sumnjate da neko koristi AirTag ili neki drugi uređaj za praćenje vaše lokacije, možete obaviti skeniranje kako biste ga pronašli", navodi se u pojašnjenju svrhe ove aplikacije.

Apple je predstavio AirTag isti mjesec kada je kompanija dozvolila da se kroz "Find My" aplikaciju lociraju predmeti koje su napravile neke druge kompanije.

Izgledno je da Apple pokazuje sve više interesa za tehnologijom za praćenje, pa čak i ako je ona van Appleovog eko-sistema.

Appleova aplikacija "Tracker Detect" za Android označava još jedan pokušaj da se poboljša privatnost "Find My" mrežnih uređaja, a dolazi pola godine nakon što su AirTags uređaju pušteni u prodaju po cijeni od 29 dolara po komadu, odnosno 99 dolara za komplet od četiri komada.

Apple je ovaj uređaj osmislio kako bi omogućio jednostavan način za pronalaženje izgubljenih ključeva, torbi, knjiga i drugih predmeta koristeći mrežnu tehnologiju "Find My".

Apple se, također, pohvalio sigurnosnim mogućnostima ovog uređaja, uz često mijenjanje jedinstvenih identifikacijskih kodova za svaki AirTag, kako bi se spriječilo hakiranje i nedozvoljeno praćenje.

Uređaji, također, koriste šifriranu komunikaciju.

"Nepoznati AirTag"

Ako aplikacija "Tracker Detector" pronađe neočekivani AirTag koji je udaljen od svog registriranog vlasnika, on će biti označen u aplikaciji kao "Nepoznati AirTag".

Android aplikacija tada reproducira zvuk u roku od 10 minuta od identificiranja AirTaga.

Može proći do 15 minuta nakon što se uređaj za praćenje odvoji od vlasnika prije nego što se pojavi u aplikaciji, pojasnio je Apple.

Ako je nepoznati uređaj identificiran kao AirTag, Apple će unutar aplikacije ponuditi upute za uklanjanje baterije.

Apple također upozorava u samoj aplikaciji da ako osoba smatra da je njena sigurnost ugrožena zbog pronađenog predmeta za praćenje treba kontaktirati policiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza