Početak rada Trumpove društvene mreže obilježile greške i kvarovi

24.02.2022. 11:26 / Izvor: Agencije
Donald Trump

Donald Trump je pokrenuo novu aplikaciju za društvene mreže, ali su početak njenog rada obilježile greške i kvarovi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Godinu dana nakon što su mu pojedine platforme velikih tehnoloških kompanija ukinule naloge, optužujući ga da je poticao napad na Capitol Hill, bivši američki predsjednik Donald Trump je pokrenuo novu aplikaciju za društvene mreže, ali su početak njenog rada obilježile greške i kvarovi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Aplikacija za društvene mreže, nazvana Truth Social, startala je 21. februara kao Trumpov pokušaj da napravi rivala Twitteru i Facebooku uoči najavljene kampanje za ponovno preuzimanje Bijele kuće 2024. godine, piše Financial Times.

Platforma je među brendovima kompanije TMTG (Trump Media & Technology Group), medijskog startupa pokrenutog prošle godine za borbu protiv onoga što je bivši američki predsjednik opisao kao "tiraniju velikih tehnoloških kompanija".

TMTG najavljuje da će platforma u SAD-u postati potpuno operativna do kraja marta.

Zaobilazio tradicionalne kanale informisanja

Trump je, naglašava britanski list, intenzivno koristio društvene mreže tokom kampanje 2016. i cijelog svog predsjedničkog mandata, često zaobilazeći tradicionalne kanale informisanja.

Twitter, Facebook i YouTube zabranili su mu korištenje njihovih platformi poslije napada njegovih pristalica na Capitol i optužbi da ih je Trump poticao da koriste silu u pokušaju poništavanja rezultata izbora 2020. godine.

Međutim, povratak Trumpa na društvene mreže počeo je nespretno: Truth Social bio je prepun grešaka, kvarova i pitanja koja se naziru, ukazuje The Guardian.

Uprkos tome što je bila dostupna za preuzimanje, aplikacija je spriječila mnoge da kreiraju nalog. Pojedini korisnici su izvijestili da su dodani na listu čekanja poslije nekoliko pokušaja registracije naloga uz poruku: "Zbog velike potražnje, stavili smo vas na našu listu čekanja".

Ipak, aplikacija je bila na vrhu liste besplatnih aplikacija dostupnih na Apple Storeu i to osobama koje su zatražile njeno korištenje tokom faze testiranja.

Pokrenuo blog, pa ga ugasio zbog slabe čitanosti

Nova aplikacija, ističe The Guardian, zapanjujuće podsjeća na Twitter, prema kojem se Truth Social pozicionira kao "necenzurisana alternativa".

I dok detalji aplikacije počinju da cure, kompanija TMTG ostaje uglavnom obavijena velom tajne poput, ukazuje list, pitanja kako finansira svoj rast.

Trump želi da aplikacija koju je razvila njegova nova medijska kompanija zagovara "slobodu govora" i izbjegava "cenzuru" za što optužuje Twitter i Facebook.

Uoči pokretanja aplikacije, kako ističe The Washington Post, TMTG je najavio da je riječ o "američkoj platformi društvenih mreža koja potiče otvoren, slobodan i iskren globalni razgovor bez diskriminacije političke ideologije".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza