Apple priznao da usporava uređaje

Apple isplaćuje po 92 dolara odštete vlasnicima nekada usporenih iPhonea

09.01.2024. 15:50 / Izvor: seebiz.eu
apple

Vlasnici iPhonea starijih generacija, koji su tvrdili da im je Apple namjerno usporavao rad uređaja, nakon tužbe, počeli dobijati odštete.

Vlasnici iPhonea starijih generacija, koji su tvrdili da im je Apple namjerno usporavao rad uređaja, pa potom pristupili kolektivnoj tužbi, sada su počeli dobijati odštete.

Cijela ova priča pokrenuta je još 2017. godine, kada je otkriveno Apple namjerno, putem podešavanja iOS-a, smanjuje brzine rada procesora u starijim modelima.

Apple je priznao da namjerno usporava iPhone kako stari. Čini se da ovo otkriće daje težinu popularnoj zavjeri, iako tehnološki gigant kaže da smanjuje performanse na mobilnim telefonima kao mjeru predostrožnosti, prenio je The Independent. 

Njihovo objašnjenje bilo je da se time čuva baterija te smanjuju šokovi za sami uređaj, što je moglo uzrokovati prebrzo pražnjenje baterije ili iznenadno gašenje uređaja.

No, takva se praksa nije bila pretjerano svidjela mnogim vlasnicima uređaja starije generacije, pa su nedugo zatim u SAD-u pokrenuli i kolektivnu tužbu.

Pravosudna saga, nadimka "batterygate" nastavljena je sve do 2020. godine, kada je Apple pristao na nagodbu, a prošloga ljeta razriješena je i posljednja žalba u tom procesu.

Samim time, otvoren je put za isplate odštete, ukupno prema nagodbi "teške" čak 500 miliona dolara.

Zahvaćeni modeli mobitela službeno su iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, te prva generacija iPhonea SE. Svi oni, koji su imali neki od tih uređaja, a pridružili su se bili kolektivnoj tužbi, sada će od Applea dobiti 92,17 dolara odštete po uređaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza