Materijali izbrisani u nepovrat

Misteriozno su vam nestale važne foto i video objave sa Facebook profila?

14.02.2024. 14:18 / Izvor: Akta.ba
FB

Radi se o ozbiljnom problemu zbog kojeg su mnogi korisnici u nepovrat izgubili vrijednu ličnu foto i video arhivu.

Nije nepoznanica da se korisnici već duže žale na velike tehničke probleme Facebook-a.

Ako ste u zadnje vrijeme putem Memory opcije pretraživali neke od svojih albuma na privatnom Facebook profilu, možda vam se desilo da niste mogli pronaći fotografije iz nekih albuma.

Isto važi i za video zapise te neke postove koji su bili tek skup fotografija ne formalno kreirani album sa imenom.

Klik na neke postojeće fotografije može vam prikazati poruku "greške" ili "oštećenja".

Screen prikaz sa privatnog profila jednog korisnika

Svi korisnici, bez izuzetka, imaju neke vrijedne fotografije na svojim profilima i neki manje, neki više, ali svi koriste opciju kreiranja albuma na Facebooku sa kolekcijom fotografija, video zapisa ili objava usljed nekog posebnog trenutka, bilješki nekog turističkog putovanja, susreta i sl.

Korištenje opcije albuma sa posebnim opisima i nazivima je više bilo izraženo do zadnjih 3-5 godina ali je i dalje u upotrebi, te sigurno da predstavlja važnu privatnu arhivu misli, emocija, sjećanja svih korisnika.  

"Ako ste primijetili da neke od fotografija ili videozapisa koje ste podijelili na Facebooku više nisu dostupne, možda su oštećene ili izbrisane zbog tehničkog problema.", odgovor je Facebook podrške.

Fotografije koje su objavljene zadnjih 5 + godina je najteže naći a one starije su u potpunosti nestale.

Ovo vrijedi za sve druge albume u kojima ste možda postavili desetine fotografija.

Neke ne možete vidjeti nikako a u nekim albumima tek par fotografija je "ostalo" vidljivo.

Za manje-više 15 godina koliko smo u prilici koristiti Facebook na našim prostorima, mnogo je različitih životnih sjećanja i fotografija koje niko od nas ne želi izgubiti.

Ipak, postoji velika vjerovatnoća da će se upravo to desiti.

Iz Facebook podrške kažu da kada dođe do tehničkog problema koji utiče na sadržaj korisnika, rade na rješavanju problema i sprječavanju daljnjih brisanja.

"Možemo pokušati vratiti sadržaj, ali neki problemi nas mogu spriječiti da vratimo nedostajuće ili oštećene fotografije ili videozapise.Ozbiljno shvatamo zaštitu onoga što dijelite na Facebooku i izvinjavamo se zbog ovih problema.", stoji u odgovoru. 

Gubitak pristupa ovim dragim trenucima može biti uznemirujući za pojedince koji se oslanjaju na Facebook kao sigurnu digitalnu arhivu.

Ovo će zasigurno izazvati mnogo stresnih emocija kod svih korisnika i sigurno da ne ide u prilog Facebook administraciji i odnosu ka korisnicima u dijelu zaštite sadržaja.

Facebook profili su poput malih kućica, bankovnih računa u koje skladištimo svoje misli, fotografije, crtice života na koje se rado vraćamo kroz vrijeme.

Na koncu, Facebook je obećao osigurati zaštitu našeg sadržaja kao što banke čuvaju naš novac.

Zamislite da provjerom računa u banci ustanovite da vam je ušteđevina nestala u nepovrat.

Tako se sigurno osjećaju neki korisnici kojima je u nepovrat otišlo vrijedno foto i video sjećanje.

Facebook još nije zvanično komentirao problematiku na globalnom nivou, zbog čega će neki korisnici sigurno razmišljati i o napuštanju platforme.

Opcija Memories je uvedena krajem 2010. godine i od tada svim korisnicima svakodnevno dolaze obavijesti o "sjećanju" na objave na predmetni datum ali to je sada "limitirano" problematikom arhive.

Stoga, provjerite svoje arhive na Facebook profilima, a ukoliko iskusite isti problem, sugeriramo vam da kontaktirate Facebook podršku na sljedeći način:

  • prijavite se na svoj račun
  • na web lokaciji za desktop, u gornjem desnom uglu ekrana se nalazi ikonica sa slikom vašeg profila — kliknite na nju
  • odaberite Pomoć i podrška (Help & support) iz padajućeg izbornika a zatim kliknite Centar za pomoć (Help Center) i unesite željeni sadržaj upita.

Krivica korisnika koji su sada u problemu leži samo u činjenici što su vjerovati u zaštitu, sigurnu arhivu i što nisu dovodili u pitanje obećanog.

Čini se da za sva današnja obećanja moramo praviti back-up, odnosno rezervnu arhivu.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza