Kuće koje su zaludile tržište SAD

Amazon kuće od 20.000 dolara prave stambenu revoluciju: Pogledajte kako izgledaju

26.02.2024. 13:08 / Izvor: Akta.ba
amazon kuća

Jeste li znali da na Amazonu možete kupiti čak i kuću?

Sve je krenulo od ekipe content creatora koji su kupili mali dom na Amazonu.

Naime, TikTok korisnik Nathan Graham postao je viralan jer je kupio mali dom na web stranici za kupovinu Amazon.

U kontekstu stambenog tržišta koje se bori s problemima pristupačnosti, sa srednjom cijenom kuće u SAD-u od 413.200 dolara u decembru, prema američkom Birou za popis stanovništva, nije iznenađenje da je kuća kupljena za 38.999 dolara a dostupna za samo 20.000 dolara izazvala veliku pažnju javnosti kao svojevrsna stambena revolucija.

​Ova kuća bi mogla poslužiti kao reklama za kompaktne stanove, jer bi mogli biti održivo rješenje za napeto stambeno tržište, kažu stručnjaci.

Naime, Graham je snimio video koji prikazuje stvarni izgled te kuće za što je prikupio desetine miliona pregleda na TikToku, a kuća je ocijenjena kao kompletan i pristupačan projekat.

Radi se o rasklopivom, montažnom domu, dimenzija 19 stopa sa 20 stopa, a koji, čini se predstavlja rastući trend prema manjim, pristupačnijim životnim prostorima.

 

 

Ove male kuće i pomoćne stambene jedinice mogu pomoći da kvartovi budu pristupačniji, dok nude rješenje onim potencijalnim kupcima koji bi inače mogli biti skuplji.

Kao što se vidi u videu ispod, uprkos svojoj kompaktnoj veličini, kuća obećava brzu montažu i osnovne pogodnosti, iako bez prethodno ožičene struje.

 

Grahamova montažna kuća, Chery Industrial Expandable Prefab House, nudi neke zanimljive karakteristike za svoju cijenu, počevši od činjenice da se otvara iz velike kutije.

Uprkos svojoj veličini, mali dom nudi dovoljno prostora za osnovno stanovanje, spavanje i uključuje ugrađeni toalet i vodovodne priključke.

Međutim, za struju je potrebna profesionalna instalacija.

Dok je Graham platio preko 38.000 dolara, slični modeli počinju već od 20.000 dolara, što ga čini znatno jeftinijom opcijom u odnosu na tradicionalne domove.

Stručnjaci za nekretnine takođe kažu da se ovim može vidjeti stvarni napredak u smanjenju troškova stanovanja za sve porodice ali i kao ispomoć u državnoj borbi sa tržištem nekretnina jer ove kuće ljudi mogu postavljati na svom imanju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza