Bude veliki interes investitora

Porast robotike na tržištu: Humanoidi koji usisavaju, čiste, kuhaju večeru

12.04.2024. 11:37 / Izvor: Bloombergadria.com
roboti

Foto: Ilustracija

Kada će vam robot skuhati večeru i usisati stan?

Sve je veće uvjerenje da rano doba umjetne inteligencije (UI) znači da konačno dolaze i čovjekoliki roboti.

"Desetljećima imamo humanoide robote u popularnoj kulturi. Naravno, sada znanstvenici žele da to postane stvarnost", kaže Shahin Farshchi, generalni partner u Lux Capitalu, tvrtki rizičnog kapitala usmjerenoj na nove tehnologije.

Ilustracija

"Sa svakom tehnološkom revolucijom dolazi još jedan pokušaj da nas približi robotu Rosey", dodaje, misleći na služavku u kultnoj animiranoj futurističkoj seriji "The Jetsons". 

Roboti su posljednjih godina postali sve snažniji i češći, ali najuspješniji primjeri baš i ne podsjećaju na droide iz "Ratova zvijezda".

Usisavači Roomba tvrtke IRobot Corp. i roboti Kiva koji pomažu u upravljanju skladištima tvrtke Amazon.com predstavljaju značajna tehnička dostignuća, no oni su više poput automatiziranih uređaja nego suputnika koje pokreće UI. 

Jetsoni: Jane Jetson i Rosey, robot služavka. | Everett Collection

Pokušaji da se zadovolji glad javnosti za humanoidnim robotima često su završili razočaranjima.

Kada je Elon Musk 2021. predstavio Tesline planove za humanoidnog robota, javnost je bila razočarana, nije to bila demonstracija nove tehnologije.

Dapače. Umjesto toga, na pozornici je zaplesao čovjek odjeven u bijelo pripijeno robotsko odijelo s crnom kacigom koji je Muska izložio izrugivanju.

Ilustracija

Ali, ljudi koji rade na terenu kažu kako nedavni napredak u modelima umjetne inteligencije i softveru za računalni vid znači da bi roboti koji fizički nalikuju ljudima uskoro mogli postati stvarnost. Humanoidni roboti koji mogu obavljati širok raspon zadataka – za razliku od robotske ruke koja vješto ponavlja jednu funkciju u tvornici – mogli bi biti osobito korisni. 

Financijska klima i dalje je brutalna: tvrtke rizičnog kapitala u 2023. u startupe su uložile manje nego tijekom bilo koje godine od 2019., a tvrtke za humanoidne robote prikupile su samo četvrtinu kapitala koji su privukle 2018. godine.

Ilustracija

No broj poslova naglo se povećao, što sugerira da su investitori i dalje uzbuđeni oko cijele priče i skloni dati povjerenje takvim startupima. 

Ranije ovog mjeseca, inkubator i investitor u ranoj fazi Y Combinator uključio je robotiku i strojno učenje na popis područja za koja je zainteresiran. Diana Hu, partnerica u Y Combinatoru, kaže da vjeruje kako startupima postaje sve jeftinije i lakše izgraditi napredne roboti.

"Konačno je moguće napraviti robote s ljudskom percepcijom", kaže Hu. 

Iz 1X Technologiesa tvrde da njihov dvonožni prototip humanoidnog robota može hodati, hvatati stvari i komunicirati putem izraza lica. | 1X Technologies

Bloomberg News je 23. veljače objavio da je startup humanoidnog robota Figure AI prikupio oko 675 milijuna dolara u krugu financiranja, a Jeff Bezos, Nvidia i drugi investitori procjenjuju ga na oko dvije milijarde dolara.

Kompanija je poručila kako se nada da će njezin proizvod moći obavljati zadatke koji su opasni za ljude ili one za koje nema dovoljno radne snage, uključujući poslove u skladištu.

Norveški robotički startup 1X Technologies AS prikupio je 100 milijuna dolara ranije ove godine, a OpenAI, proizvođač ChatGPT-a, ulagač je u obje tvrtke.

Amazon, koji je preoblikovao način na koji se robotika koristi u logistici kupnjom Kiva Systemsa 2012., počeo je testirati dvonožne robote koje je napravio Agility Robotics, startup koji su poduprli 2022. godine.

Ilustracija

Humanoidni stroj, koji ima svjetleće bijele oči i lopatice umjesto ruku, konfiguriran je za hvatanje kanti s police i nošenje na pokretnu traku. Agility planira novu tvornicu za povećanje proizvodnje; radi na razvoju robota koji bi na kraju mogli prijeći na komplicirane zadatke kao što su istovar kamiona i rastavljanje paleta s robom. 

Farshchi iz Lux Capitala kaže da statistički podaci o prikupljenim sredstvima ne obuhvaćaju puni opseg porasta robotike.

Više poduzetnika fokusirano je na to, kaže, ali mnogi još nisu objavili svoje ambicije ili koliko su novca prikupili od investitora.

"One hrabrije kompanije pokrenule su se još prošle godine, očekujem da će prikupiti puno, puno milijardi dolara", kaže Farshchi. "Doslovno izbijaju ispod površine."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza