NAKON PREGLEDA ODBORA

Štetan uticaj na ljudska prava: Meta ukinula zabranu riječi "šehid" na Facebooku

03.07.2024. 08:17 / Izvor: Avaz.ba
FB

Bili su dugo na meti kritika zbog upravljanja sadržajem koji uključuje Bliski istok, a to uključuje i studiju iz 2021. godine.

Kompanija "Meta" objavila je ukidanje opće zabrane riječi šehid, što na arapskom znači "mučenik", nakon što je nadzorni odbor jednogodišnjim pregledom utvrdio da je pristup diva društvenih medija "preširok".

Bili su dugo na meti kritika zbog upravljanja sadržajem koji uključuje Bliski istok, a to uključuje i studiju iz 2021. koju je Meta sama naručila, a koja je utvrdila da njen pristup ima "štetan utjecaj na ljudska prava" na Palestince i druge korisnike.

Kritike su eskalirale od početka neprijateljstava između Izraela i Hamasa u oktobru.

Nadzorni odbor, koji finansira Meta, ali djeluje nezavisno, započeo je svoju reviziju prošle godine jer je riječ uzrokovala više uklanjanja sadržaja na platformama kompanije nego bilo koja druga riječ ili izraz.

Meta je matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram.

Pregledom je u martu utvrđeno da Metina pravila o "šehidu" nisu uzela u obzir raznolikost značenja te riječi i rezultirala su uklanjanjem sadržaja koji nije bio usmjeren na hvaljenje nasilnih radnji.

Nadzorni odbor pozdravlja promjenu, rekavši da je Metina politika vezana uz riječ dovela do cenzuriranja miliona ljudi na njenim platformama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza