Održana noć istraživača: U Sarajevu i Banja Luci se slavilo do kasno u noć

29.09.2013. 14:16 / Izvor: eKapija.ba

U Sarajevu Banja Luci se slavila se "Noć istraživača". Oba grada pridružila su se eurospkoj inicijativi proslave nauke , koja se od 2005. godine održava u preko 300 gradova Europe.

U Sarajevu Banja Luci  se slavila se “Noć istraživača”. Oba grada pridružila su se eurospkoj inicijativi proslave nauke , koja se od 2005. godine održava u preko 300 gradova Europe.

U Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, tokom večeri nauke, organizatori Oxfam ured u Sarajevu i Institut za hidrotehniku u Sarajevu, priredili su niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti.

Sajam nauke i inovacija, sa 25 različitih izlagača, privukao je veliki broj posjetilaca. Među posjetiteljima je bio i Ambasador Peter Sorensen, Šef Delegacije EU u BiH & EU Specijalni Predstavnik, koji je i zvanično otvorio manifestaciju. U društvu sa ambasadorom Sorensenom bili su i federalni ministar obrazovanja, Damir Mašić, te Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, domaćina sinoćnje manifestacije.

U pijesku pored kafea Tito otkriveno je arheološko nalazište, te su se budući naučnici okupili oko pravih arheologa da učestvuju u iskopavanju historijskih tragova.

Pažnju građana najviše su privukli sajam nauke i inovacija, vremenska kapsula, te predavanja u naučnoj fantastici i naučnim misterijama koje čekaju da budu otkrivene.

Na sajmu nauke građani su bili u prilici pogledati i isprobati izložene inovacije, te upoznati se sa inovatorima i opremom koju koriste naučnici. U vremenske kapsule ostavljali su poruke sa svojim nadanjima i očekivanjima, te tako komunicirali sa ljudima iz budućnosti, a u razgovoru uz kafu sa naučnicima saznati nešto više i njihovom radu i iskustvima.

Mališani su bili oduševljeni predstavom, u kojoj im je Tvrle ekolog pokazao kako reciklaža nije gnjavaža, a njihovu naročitu pažnju privukli su tim vatrogasaca i policajaca, sa kojima su  proveli najviše vremena.

Osim toga, sinoć se moglo putovati u prošlost u potrazi za Poveljom Kulina Bana, plesati sa naučnicima, praviti korisne predmete iz otpada, biti dio pravog istražnog tima, glasati u takmičenjima, te učestvovati u kvizovima i naučnim igrama.

U kvizu superheroja, timovi iz Sarajeva i Banja Luke povezani skypeom, pokazali su svoje naučno-fantastično znanje iz raznih oblasti, kao što su književnost i film. Pobjednički tim iz Sarajeva dobio je vrijedne nagrade, a i tim iz Banja Luke je simbolično nagrađen za pokazano znanje.

Od 14 prijavljenih naučnih projekata srednjih škola iz sarajevskog kantona, za najboljeg od najboljih izabran je solarni suncokret Elektrotehničke škole za energetiku. Drugo mjesto zauzeo je tim iz srednješkolskog Centra Hadžići, sa projektom “Ekološke zanimacije”, dok je i treću nagradu dobio tim Elektrotehničke škole za energetiku  sa projektom iskorištavanja atmosferskog pražnjenja.

 “Noć istraživača” podržava Europska Unija, iz svog FP7 “Ljudi” programa, dok je manifestaciju u Sarajevu dodatno podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade kantona Sarajevo. Domaćin manifestacije je bila općina Novo Sarajevo.

“Noć istraživača” se obilježava svakog zadnje petka u mjesecu septembru, s ciljem da približi nauku svim građanima, te podstakne mlade ljude da razmotre nauku za svoj životni poziv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza