Zuckerberg se interesovao za kineski Xiaomi

13.01.2015. 13:51 / Izvor: BIZLife
Zuckerberg se interesovao za kineski Xiaomi

Pregovori su održani u oktobru 2014. godine tokom posjete Zuckerberga Pekingu kada se Xiaomi nalazio u procesu privlačenja finansijskih sredstava od 1,1 milijardu dolara

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg razmatrao je mogućnost investiranja u kinesku kompaniju za proizvodnju smarfona i tableta Xiaomi sa njenim izvršnim direktorom Lei Junom.

Pregovori su održani u oktobru 2014. godine tokom posjete Zuckerberga Pekingu kada se Xiaomi nalazio u procesu privlačenja finansijskih sredstava od 1,1 milijardu dolara, objavila je agencija Reuters pozivajući se na svoje izvore.

Šefovi kompanija razmatrali su politički i komercijalni efekat koji bi se ostvario ako bi Facebook kupio udio u Xiaomiju, čije poslovanje se procjenjuje na 45 milijardi dolara. Međutim, sporazum nije zaključen.

S jedne strane, Xiaomi je izrazio zabrinutost u pogledu toga kako bi investicije Facebooka mogle da se odraze na partenrstvo s internet korporacijom Google, čiji mobilni operativni sistem "android" je instaliran u smartfone kineske kompanije. S druge strane, zabrinjava činjenica da je Facebook blokiran u Kini od 2009. godine.

"Facebook želi da izađe na kinesko tržište, a Xiaomi strijemi ka proširenju poslovanja van njega, tako da su oni svjesni važnosti zajedničkog rada", citira Reuters jedan od svojih izvora.

U Facebooku i Xiaomiju su odbili da komentarišu ove navode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza