Revolucionarni izum: Kompjuter za manipuliranje fizičkim materijalom

10.06.2015. 15:41 / Izvor: danas.hr
Revolucionarni izum: Kompjuter za manipuliranje fizičkim materijalom

Manu Prakash, asistent profesor na Stanfordu i njegovi studenti primjenili su fiziku pokretanja kapljica vode na operativnom satu, ključnom elementu kompjutorske znanosti, koji je odgovoran za sinkronizaciju svih operacija.

Bioinžinjeri sa Stanforda razvili su sinkronizirani procesor koji se bazira na kretanju kapljica vode umjesto elektrona.

Rezultat desetljeća rada, stroj pripada potpuno novoj vrsti koja manipulira fizičkim materijalom umjesto informacijama.

Manu Prakash, asistent profesor na Stanfordu i njegovi studenti primjenili su fiziku pokretanja kapljica vode na operativnom satu, ključnom elementu kompjutorske znanosti, koji je odgovoran za sinkronizaciju svih operacija.

Tim je objavio svoje rezultate u ponedjeljak, u najnovijem broju časopisa Nature Physics.

Teoretski novo računalo bi bilo u stanju izvoditi iste operacije kao i obično električno računalo, samo puno sporije. Ali brzina računanja nije bitna, već je tim znanstvenika ciljao na manipuliranje fizičkim materijalima umjesto informacijom.

"Već imamo digitalne kompjutere za procesiranje informacije. Naš cilj nije takmičenje s njima," rekao je Prakash. "Naš cilj je napraviti potpuno novu vrstu računala koja su u stanju precizno kontrolirati i manipulirati fizičkim tvarima."

"Zamislite da izvodite set proračuna u kojima se ne procesiraju samo informacije nego se i fizički materijal algoritamski manipulira. Upravo smo to učinili mogućim."

Najnoviji 'čip' sastoji se od rotirajućeg magnetskog polja i staklenog labirinta sa sićušnim pojedinačnim kapljicama u koje su ubačene magnetske nanočestice. Svaka rotacija polja pomiče kapljice u predodređenom smijeru - sve odjednom ali samo malo. Prisutnost kapljice označava 1 u binarnom kodu.

Trenutna prva generacija čipova već je sitna - veličine polovice poštanske marke, dok su kapljice manje od makova zrna, tvrde znanstvenici.

"Sam prostor za dizajniranje na našoj platformi nevjerojatno je bogat. Dajte nam bilo koji Booleov logički krug, i mi ga možemo napraviti s ovim malim namagnetiziranim kapljicama," kaže Georgios "Yorgos" Katsikis, prvi autor znanstvenog rada.

Osim najočitije uporabe - kao kemijski ili biološki laboratorij, rezultati ovog izuma mogu imati brojne druge primjene.

"Jako smo zainteresirani kontaktirati svakoga tko se hoće igrati s ovim. Želimo omogućiti svakome da dizajnira nove krugove pomoću građevnih blokova koje smo opisali u našem radu, ili da otkrije nove blokove," rekao je Prakash i dodao "Trenutačno, svatko može staviti ove krugove zajedno da oblikuje kompleksni procesor od kapljica bez vanjske kontrole - nešto što je prije bilo jako težak izazov."  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza