Zuckerberg ulaže 2,7 milijardi eura u medicinska istraživanja

22.09.2016. 09:58 / Izvor: Fena
Zuckerberg ulaže 2,7 milijardi eura u medicinska istraživanja

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan, obećali su 2,70 milijardi eura za financiranje medicinskih istraživanja u sljedećih 10 godina.

Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan, obećali su 2,70 milijardi eura za financiranje medicinskih istraživanja u sljedećih 10 godina, prenose mediji.

Tijekom konferencije u San Franciscu rekli su kako im je krajnji cilj da se do kraja stoljeća izliječe, spriječe ili stave pod kontrolu sve bolesti. Sredstva će distribuirati Inicijativa Zuckerberg Chan.

Tehnološki lideri sve više pažnje posvećuju zdravlju, a ranije su iz Microsoft kazali kako namjeravaju riješiti problem borbe protiv raka pomoću umjetne inteligencije alata.

IBM i MIT su također najavili da će razvijati sustave koji bi mogli pomoći bolničarima u poboljšanju brige o starim i nemoćnim pacijentima.

Zuckerberg kaže kako se u ovom trenutku 50 puta više novca troši na liječenje ljudi koji su bolesni, nego na saniranje bolesti koje će to zaustaviti na vrijeme.

Naveo je tri principa koji će ga voditi ka ulaganju novca, dok je Chan dodala kako su već uložili 537 milijuna eura u stvaranje novog istraživačkog centra 'Biohub' koji će okupiti inženjere, informatičare, biologe, kemičare i ostale inovatore.

Zuckerberg je predvidio da će do 2100. prosječan životni vijek biti veći od 100 godina. Ipak, upozorio je da će proći godine prije nego njegov fond dovede do stvaranja novih medicinskih tretmana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza