Sat kodiranja: BiH treću godinu zaredom najbolja u regiji

14.12.2016. 15:21 / Izvor: Akta.ba
Sat kodiranja: BiH treću godinu zaredom najbolja u regiji

U sklopu cijele sedmice organizovan je i niz specijalnih satova kodiranja sa brojnim zvaničnicima.

Bosna i Hercegovina je i ove godine, treći put zaredom, učestvovala u Satu kodiranja, najvećem edukativnom događaju u svijetu koji usmjerava djecu i mlade prema informatičkim zanimanjima. U 2016. godini, 260 škola, organizacija i biznisa su u periodu od 5. do 11. decembra realizovali brojne satove kodiranja širom BiH, a sve uz podršku Centra za promociju civilnog društva (CPCD), zvaničnog predstavnika ove akcije za BiH. Prema zvaničnim statistikama je Bosna i Hercegovina i ove godine, tj. treću godinu zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji - po broju organizovanih događaja i broju uključenih učenika!

Bosna i Hercegovina još od 2014. godine učestvuje u najvećem edukativnom događaju na svijetu - Satu kodiranja (Hour of Code), u sklopu kojeg mladi u preko 180 zemalja svijeta sprovode specijalne edukativne tutorijale – Satove kodiranja. Interes škola je sve veći, što pokazuje podatak da je ove godine čak 130 škola organizovalo satove kodiranja na nivou cijele škole.

"Po broju učesnika, naša zemlja ostvarila je najbolje rezultate u regiji: preko 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola učestvovalo je ove godine u Satu kodiranja, a u akciju se uključilo 260 različitih organizacija od čega je 130 škola organizovalo sat kodiranja za sve svoje učenike", naglasila je Aida Daguda, direktorica CPCD-a, naglašavajući da je IT sektor jedna od najvećih razvojnih šansi za mlade, ali i za cijelu BiH.

U sklopu cijele sedmice organizovan je i niz specijalnih satova kodiranja sa brojnim zvaničnicima, tako su učenici imali priliku kodirati sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvirom Kazazovićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK kantona Rašidom Hadžović, ambasadoricom SAD u BiH Maureen Cormack, načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem, te Nerminom Pećancem, savjetnikom načelnika Općine Stari Grad.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), još od 2014. godine djeluje kao internacionalni partner i zvanični predstavnik Sata kodiranja u Bosni i Hercegovini. U prve dvije godine CPCD zajedno sa partnerima uključio je preko 40.000 učenika iz više od 300 škola i nevladinih organizacija širom Bosne i Hercegovine, koji su učili osnove kodiranja, i ušli u svijet programiranja.

Daguda je naglasila da su „Sat kodiranja u BiH podržala ministarstva nadležna za obrazovanja i zavodi, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja, te mnogobrojne društveno odgovorne kompanije, ambasade i donatori kao što su: Švicarska ambasada, Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH, dm drogerie markt d.o.o, Ministry of programming d.o.o, Microsoft, R&S d.o.o, Podravka d.o.o, Klas d.o.o, Kraš d.o.o, EDUKO-centar za strane jezike, Academy 387, Mistral Solution, Purple Key, KLIKA, Nest, Authority Partners, Didakta d.o.o, EuroplakatBH d.o.o.“

Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, istakao je značaj informatičkog obrazovanja, te je upoznao prisutne sa uvođenjem informatike od prvog razreda osnovne škole u Kantonu Sarajevu. „Od narednog polugodišta uvodi se elektronski dnevnik. Rezultati Sata kodiranja pokazuju koliki je interes djece i mladih za ovom aktivnošću, a mi se nadamo da će se uz reforme koje uvodimo uskoro odgovoriti ogromnim potrebama tržišta za edukovanim programerima" naglasio je ministar Kazazović. Pored toga naglasio je inicijativu Ministarstva obrazovanja KS da se od naredne školske godine u sarajevskim gimnazijama otvore IT smjerovi.

Omar Krivošija, direktor Microsofta, zahvalio se CPCD-u na pokretanju inicijative obilježavanja Sata kodiranja u BiH, naglašavajući da je potreba za IT sve veća i da akdrovi osposobljeni raditi u ovom sektoru mogu će u budućnost sa lakoćom pronaći zaposlenje.

Adin Begić, profesor informatike iz Breze, nosi titulu inovativnog nastavnika Microsofta, naglasio je da su učenici oduševljeni Satom kodiranja koji mlade na inovativan način podučava algoritamskom razmišljanju i programiranju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza