Počinje kampanja #ParkirajTelefon

15.11.2017. 08:35 / Izvor: Fena
Počinje kampanja #ParkirajTelefon

Spomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u saradnji sa JP Ceste Federacije BiH započinje realizaciju saobraćajno-preventivne kampanje pod nazivom #ParkirajTelefon.

U okviru navedene kampanje, koja počinje 16. novembra, a trajat će do kraja godine, u svim većim gradovima planirana je podjela informativno-edukativnih letaka i naljepnica, dok će u okviru digitalne kampanje  na web stranici BIHAMK-a, Facebook-u, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani video spotovi koji govore o riziku upotrebe mobilnih telefona.

Spomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne automobilističke federacije (FIA) priključio i BIHAMK.

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o gorućem problemu korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Osnovne poruke kampanje #ParkirajTelefon upozoravaju na fatalne posljedice alarmantnog trenda sve učestalijeg korištenja mobilnih telefona tokom vožnje ili prelaska ulice.

Kampanja je namijenjena vozačima, pješacima i biciklistima, a cilj joj je smanjiti broj učesnika cestovnog saobraćaja čija je pažnja ometena nepropisnim korištenjem mobitela.

Kako navode iz BIHAMK-a, mobilni telefoni su postali neizostavni dio naše svakodnevnice i sve češće su u upotrebi i onda kada ne bi smjeli biti, posebno se to odnosi na njihovu upotrebu u cestovnom saobraćaju.

Upotreba mobilnih telefona u saobraćaju, bilo da se radi o razgovoru ili tipkanju poruka, višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promjene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na sigurnost saobraćaja, zbog čega je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja/prometa BiH zabranjena upotreba mobilnih telefona u saobraćaju, saopćeno je.

Svjetska istraživanja su pokazala da ometanje vozača tokom vožnje postaje jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda na cesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza