Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

INZ obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja

20.03.2018. 13:51 / Izvor: Akta.ba

U svijetu se 20. mart obilježava kao Svjetski dan oralnog zdravlja. To je dan kada se ističu prednosti zdrave usne šupljine i promoviše svijest o pitanjima u vezi oralnog zdravlja i higijene u svim dobnim skupinama.

Oralno zdravlje je neraskidivi dio opšteg zdravlja čovjeka, te podrazumijeva zdravlje usta, zuba, desni i svih potpornih struktura u ustima. Utiče na samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima i ključne funkcije, kao što su hranjenje i govor.

Već sa pojavom prvog zuba počinje i briga o zdravlju zuba, odnosno učenje pravila oralne higijene.

Prvi ili „mliječni“ zubi najosjetljiviji su na karijes, stoga je potrebno već s prvim koracima djetetu nabaviti i četkicu za zube, kako bi se mališani privikli na njen izgled, teksturu i kako bi kroz igru počeli upoznavati i njenu funkciju. Svi mliječni zubi najčešće su zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života kada pravilna i redovna njega postaje presudna.

Pored održavanja oralne higijene važan segment za očuvanje zdravlja zubi je i način ishrane kod djece. Sama oralna higijena ne daje dobar rezultat ukoliko s druge strane postoje loše, odnosno štetne prehrambene navike.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i ove godine provodi program edukacija o oralnoj higijeni i zaštiti oralnog zdravlja u predškolskim ustanovama. U okviru ovog programa, a u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja, te uz podršku Curaprox distributera četkica za zube, biće organizovan niz radionica za djecu u vrtićima koji imaju za cilj ukazati na pravilno održavanje oralne higijene. Na kraju radionice svako dijete će dobiti novu četkicu za zube..

Pravila za zdravlje usne šupljine:

Četkajte zube dva do tri puta dnevno i koristite četkicu sa sintetičkim, mekanim vlaknima, zaobljenim krajevima i kratkom glavom.

Zamijenite staru četkicu novom svaka dva do tri mjeseca.

Koristite konac za zube i interdentalne četkice.

Odaberite zubnu pastu koja sadrži fluor, ali izbjegavajte zubne paste za izbjeljivanje zuba s abrazivnim sredstvima koja bi mogla oštetiti caklinu.

Perite zube nakon svakog obroka u trajanju tri minute.

Konzumirajte puno voća, povrća i sjemenki i uživajte barem u jednoj jabuci dnevno, a izbjegavajte unos šećera.

Posjetite stomatologa barem dva puta godišnje radi redovne kontrole usne šupljine ili čim primijetite neki problem.

Prenosite dobre navike svojoj djeci jer usvajanje zdravih navika započinje u ranom djetinjstvu – djeca uče iz onoga što vide, a ne iz onoga što čuju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza