INZ provodi projekt o reproduktivnom zdravlju djevojčica

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

INZ provodi projekt o reproduktivnom zdravlju djevojčica

06.12.2019. 10:40 / Izvor: Akta.ba

Projekt Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) "Zdrave, snažne, edukovane" već se provodi na području pet općina, a u nastavku ove školske godine biće započet i proveden i u preostalih sedam općina Zeničko-dobojskog kantona. Time će ukupno biti obuhvaćeno oko 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovne škole.

Vrijedni pokloni i edukativna brošura

Kako navode iz INZ-a, u prvoj fazi projekta predavanja i interaktivne radionice slušalo je 320 djevojčica u osamnaest školskih objekata u četiri općine Zeničko-dobojskog kantona, i to po tri školska objekta u Olovu, Varešu i Brezi, te devet u Kaknju.

"Projekt provodi Službe za školsku higijenu INZ-a, a svaka od učenica - učesnica predavanja dobija edukativnu brošuru o reproduktivnom zdravlju, prvoj menstruaciji i higijenskim navikama vezanim za ovaj proces u pubertetu i kasnijoj adolescenciji, koju su priredili stručnjaci INZ-a prilagođenu uzrastu korisnica-čitateljki", ističe dr. Nino Hasanica iz ove službe.

On dodaje da su dvije bh. društveno odgovorne kompanije "dm drogerie markt BiH" Sarajevo i "Violeta" Grude finansijski pomogle projekt, a svakoj od učenica darovale prigodan higijenski paket. Ukupna vrijednost donacije prelazi iznos od 20.000 KM.

 

Predavanjima su već bile obuhvaćene osnovne škole "Vareš" i "Vareš Majdan" u Varešu, "Olovo" u Olovu,  "Hasan Kikić" u Solunu kod Olova, "Mula Mustafa Bašeskija", "15. april", "Ahmed Muradbegović" i "Hamdija Kreševljaković" u Kaknju, područna OŠ "Hamdija Kreševljaković" u Bilješevu kod Kaknja, "Rešad Kadić" u Brnjicu kod Kaknja, područna škola OŠ "15.april" - Termoelektrana Kakanj, OŠ "Omer Mušić" u Brežanima kod Kaknja, "Enver Čolaković" i "Safvet beg Bašagić" u Brezi, te područna škola OŠ "Safvet beg Bašagić" u Župči kod Breze.

Obzirom da je prisutno neznanje i nedovoljna količina informacija, pogrešan izvor informacija, ali i razumjevanje pravih informacija na pogrešan način (zbog stručne terminologije), brošura koja je podloga za radionice je urađena jednostavnim, tom uzrastu razumljivim i zanimljivim jezikom.

Niz projekata u školama

Predavanjem u OŠ "Meša Selimović" u Zenici za 37 učenica u ovoj školi, započeta je serija predavanja u najvećem gradu ZDK. Tokom ove školske godine, do juna naredne, 2020. godine, predavanjima o reproduktivnom zdravlju biće obuhvaćeno svih 75 škola u svim općinama ZDK.

Paralelno s ovim projektom, Služba za školsku higijenu u svim školskim objektima u cijelom kantonu provodi redovne projekte ispitivanja vida, sluha i lokomotornog sistema (stopala, kičma, hod, držanje) učenika, te projekt sigurnosti u školama, koji provodi u saradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

reproduktivno zdravlje

INZ

projekat

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza