Izum godine: Ogledalo koje mjeri otkucaje srca

27.07.2011. 09:24 / Izvor: eKapija.ba
Izum godine: Ogledalo koje mjeri otkucaje srca

"Medicinsko ogledalo" kojeg je izmislio Ming-Zher Poh ubraja se u jedan od najboljih izuma u 2011. godini. Radi se kameri koja može mjeriti otkucaje srca.

Ovaj student elektrotehnike i medicinskog inžinjeringa na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu, 2009. godine je prvi put eksperimetirao sa ovim sistemom, kada je zajedno sa svojim cimerom pokušao transformirati web kameru u uređaj za praćenje otkucaja srca.

Njegova ideja je bila kreirati softver koji će pomoći doktorima da provjere vitalne znakove kod žrtava od opekotina ili kod djece, bez priključivanja ikakvih aparata, te koji će također omogućiti odraslim ljudima da lakše prate stanje svog kardiovaskularnog sistema.

Kada su prva mjerenja prošla dobro, Poh je znao da je na tragu značajnog izuma. Godinu dana poslije, razvio je sistem kojim se otkucaji srca mogu ustanoviti web kamerom spojenom na kompjuter.

Krv apsorbuje svjetlost, pa kada više krvi putuje venama, manje se svjetlosti reflektira na koži. Poh objašnjava da kamera može očitati sitne fluktuacije odbijenog svjetla, a kompjuter to može prevesti u očitavanje otkucaja srca.

Sistem funkcionira tako što web kamera postavljena iza dvostruko propusnog ogledala snima promjene u svjetlu na licu osobe koja stoji ispred ogledala pri svakom otkucaju srca. Kompjuter pretvara podatke u broj otkucaja srca i projicira ih na display koji se nalazi na površini ogledala, navodi Poh.

Naučnici su već uspjeli uočiti ovaj efekat sa kamerom visoke rezolucije, ali Poh želi koristiti jednostavnu web kameru tako da svaki kompjuter ili smartphone možete poslužiti kao monitor za otkucaje srca.

Poh uskoro namjerava lansirati medicinsko ogledalo i na tržište. On također ističe da se ovaj sistem može koristiti za mjerenje i drugih vitalnih znakova, uključujući stopu udisaja i izdisaja, te zasićenost krvi kisikom, što bi trebalo učiniti ovaj sistem još atraktivnijim.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza