Amazon želi kupiti filmski studio MGM za 9 milijardi dolara

19.05.2021. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Amazon želi kupiti filmski studio MGM za 9 milijardi dolara

Sadržaji MGM su čuvene franšize James Bonda, Hobita, Pink Pantera.

Američka kompanija za e-trgovinu Amazon je u pregovorima o kupovini filmskog studija MGM za oko 9 milijardi dolara, objavio je njujorški magazin Variety.

Tehnološki div je navodno vodi pregovore o ovom preuzimanju već “nekoliko sedmica”, rekli su redakciji tog časopisa izvori iz filmske industrije.

Vrijednost potencijalnog sporazuma bi, prema njihovim riječima, mogla da se kreće u rasponu između sedam i 10 milijardi dolara.

Prema pisanju Varietyja, posao će organizovati Majk Hopkins, viši potpredsjednik Amazon Studija i Prajm Videa, direktno sa predsjednikom odbora MGM-a Kevinom Ulrihom, čiji je investicioni fond Anchorage Capital glavni dioničar MGM-a.

Eventualna prodaja MGM-a Amazonu mogla bi da bude znak da tehnološka kompanija kreće u širenje svoje Amazon Prime streaming ponude koja bi obuhvatila širok spektar sadržaja MGM-a, uključujući franšize James Bond, Hobit i Pink Panter.

Striming servis Amazona je prošlog mjeseca premašio 200 miliona Prajm korisnika širom svijeta, od kojih je 175 miliona u posljednjih godinu dana strimovalo sadržaje Prajm Videa, prema riječima glavnog izvršnog direktora Amazona Jeff Bezosa.

MGM Holdings razmišlja o potencijalnoj prodaji od decembra prošle godine, navodi Variety i dodaje da je u to vrijeme kompanija imala tržišnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza