Zatvor u Zenici završio na Netflixu

24.10.2022. 12:38 / Izvor: Akta.ba
Zatvor u Zenici

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije 'Inside the World’s Toughest Prisons' (Unutar najopasnijih zatvora na svijetu, op.pr.).

Zenički zatvor jedna je od glavnih priča nove sezone Netflixove serije 'Inside the World’s Toughest Prisons' (Unutar najopasnijih zatvora na svijetu, op.pr.). Seriju vodi britanski novinar Raphael Rowe, koji je odslužio 12 godina zatvorske kazne za zločin koji nije počinio.

Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa (KPZ ZT) Zenica tako se našao u 'društvu' zatvora u Meksiku, Brazilu, Filipinima, Kolumbije, Poljske, Rumunjske, Ukrajine, Južne Afrike, ali i Njemačke.

Dokumentarac počinje podsjećanjem na agresiju na Bosnu i Hercegovinu, uz navode kako su poslijeratni kriminal i korupcija kreirali mafiju, 'a to je stvorilo jedan od najvećih europskih problema – trgovanje oružjem, drogom i ljudima', govori Rowe pa nastavlja: 'Bosna je uz bok Rusiji kao jedna od najgorih europskih zemalja po organiziranom kriminalu'.

Rowe je u zatvoru proveo sedam dana, a na početku ističe kako je 'zenički zatvor na strašnom glasu'.

Rowe u ovoj dokumentarnoj seriji u zatvorima boravi kao jedan od zatvorenika, a u ćeliji prvi dan saznaje da su mu cimeri Elvis (osuđen za ubojstvo i organizirani kriminal), Eldin (osuđen za prijevaru, pranje novca i nelegalnu trgovinu oružjem) te samozatajni Muharem, o čijim zločinima nećemo saznati.

Eldin će za sebe reći da su on i otac u ratu bili u koncentracijskom logoru, poslije rata je radio za EUPM, a onda, tri tjedna prije vjenčanja, pijani vozač ubio je ženu s kojom se trebao vjenčati. Kaže da je nakon toga 'pukao'.

Novinar će pričati i s čuvarem Borisom Skokom koji je u KPZ-u dulje od 15 godina, a posebno ga je zanimalo koliko je realna 'reformacija' zatvorenika u osobe koje se ne bave kriminalom, prenosi Zenicablog. U dokumentarcu se pojavljuje i Mirza Hatić, 'osoba od ranije poznata' i policiji i bh. javnosti, danas bivši osuđenik koji je aktivan na društvenim mrežama.

Rowe će razgovarati i s Jasminkom Jašarevićem. Hercegovina i danas pamti dobro zločine koje je počinio: Županijski sud u Mostaru za ubojstva Ramize Rahimić i poznatog fotografa Ante Tonče Borasa 2005. osudio ga je na 42 godine zatvora.

Kaže da je osim njih dvoje ubio još dvije osobe… Jašarević je otkrio i neke posebne detalje o ubojstvu Borasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza